Η Κλόε Γόφορντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο | Reuters
Επικαιρότητα

Πέθανε στα 88 της χρόνια η Νομπελίστρια Τόνι Μόρισον

Ηταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας ενώ είχε βραβευτεί και με το βραβείο Πούλιτζερ για το αριστούργημά της «Η αγαπημένη» (Beloved)
Protagon Team

Έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1993 συγγραφέας Τόνι Μόρισον, τα έργα της οποίας απηχούσαν τα βάσανα, αλλά και τα κατορθώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέως.

Η Κλόε Γόφορντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο, το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας με προγόνους σκλάβους στις φυτείες του αμερικανικού Νότου.

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ και στη συνέχεια στο Κορνέλ, απ’ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο το 1955.

Την δεκαετία του ’60 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί ως επιμελήτρια βιβλίων, μια επαγγελματική απόφαση που ύστερα από λίγο καιρό την οδήγησε στον διεθνούς κύρους εκδοτικό οίκο Random House, στη θέση της υπεύθυνης εκδόσεων.

Σε βράβευση της με το Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012

Στην αρχή συνεργάστηκε στενά με την ακτιβίστρια ‘Αντζελα Ντέιβις και τον διάσημο πυγμάχο Μοχάμεντ ‘Αλι στην συγγραφή των αυτοβιογραφικών τους έργων και το 1970 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, το «Γαλάζια Μάτια» (The Bluest Eye).

Το 1973 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Sula» που προτάθηκε για το Βραβείο Αμερικανικού Βιβλίου (American Book Award).

Ωστόσο, την πιο θερμή υποδοχή έλαβε το 1977 το μυθιστόρημα «Το τραγούδι του Σόλομον» (Song of Solomon).

Από το 1981, ήταν μέλος του American Academy of Arts and Letters, έχοντας πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της «Η αγαπημένη» (Beloved).

Η ύψιστη συγγραφική της διάκριση ήρθε το 1993 με το μυθιστόρημα «Jazz», οπότε της απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας – η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το βραβείο.