Ο Μάικλ Γκάμπον σε φωτογραφία του 2018 | REUTERS/Hannah McKay
Επικαιρότητα

Πέθανε στα 82 του ο Μάικλ Γκάμπον, ο Ντάμπλντορ του «Χάρι Πότερ»

Ο σπουδαίος ιρλανδός ηθοποιός, που είχε πολιτογραφηθεί Βρετανός, έπαιξε τον διευθυντή της Σχολής Μαγείας σε έξι από τις οκτώ ταινίες της δημοφιλούς σειράς. Θεωρείται από τους κορυφαίους θεατρικούς ηθοποιούς της γενιάς του
Protagon Team

Πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, ο ιρλανδο-βρετανός ηθοποιός Μάικλ Γκάμπον, ο οποίος είχε υποδυθεί τον αγαπημένο χαρακτήρα του Αλμπους Ντάμπλντορ σε έξι από τις οκτώ ταινίες του Χάρι Πότερ.

Σε ανακοίνωση της οικογένειας για την απώλεια του ηθοποιού, σημειώνεται πως «είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Σερ Μάικλ Γκάμπον. Αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, ο Μάικλ πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο με τη σύζυγό του Αν και τον γιο του Φέργκους δίπλα στο κρεβάτι του, μετά από πνευμονία».

Στην ίδια ανακοίνωση, η οικογένεια ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της «σε αυτή την τόσο επίπονη στιγμή» και ευχαρίστησε τους πάντες «για τα μηνύματα στήριξης και αγάπης».

Ο Γκάμπον, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της γενιάς του, δεν φοίτησε σε δραματική σχολή, αλλά ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις.

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1940 και σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, ενώ στα 16 του μαθήτευσε σε εργοστάσιο, δίπλα σε έναν μηχανικό.

Ο Μάικλ Γκάμπον ανέλαβε τον ρόλο του Ντάμπλντορ μετά το 2003, όταν πέθανε ο Ρίτσαρντ Χάρις και έπεσε σε έξι ταινίες «Χάρι Πότερ» – Warner Bros. Entertainment Inc.

Σε ηλικία 22 ετών ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή, συμμετέχοντας σε παράσταση του «Οθέλλου», σε θέατρο του Δουβλίνου.

Είχε δευτερεύοντες ρόλους σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας και είχε κάνει οντισιόν για τον ρόλο του Ριχάρδου Γ’, μπροστά στον Λόρενς Ολίβιε, με τον οποίο έπαιξε μαζί στον Οθέλλο.

Απολάμβανε του θαυμασμού γενεών συναδέλφων του, ενώ διέπρεψε σε παραστάσεις θεατρικών έργων των Πίντερ, Μπέκετ, και Εϊκμπορν.

Σε 60 χρόνια καριέρας, κέρδισε τρία θεατρικά βραβεία Olivier και τέσσερα κινηματογραφικά Bafta.

Ο Γκάμπον κρατούσε χαμηλό προφίλ και σπάνια έδινε συνεντεύξεις.

Γνώρισε επιτυχία με την ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της», του 1989.

Στη συνέχεια, υποδύθηκε τον διευθυντή της Σχολής Μαγείας που φοιτούσε ο Χάρι Πότερ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Ντάμπλντορ μετά τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χάρις, το 2003.

Είχε, επίσης, δανείσει τη φωνή του σε πολλές ταινίες, ανάμεσά τους και στο «Paddington».

Ελαβε τον τίτλο του «Σερ» το 1998, από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, για τις υπηρεσίες του στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας, καθώς είχε στο μεταξύ γίνει βρετανός πολίτης.