Το κίνημα Αrte Povera έχασε τον «μαέστρο» του…Ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης, πέθανε την Πέμπτη στην Ιταλία όπου ζούσε και δημιουργούσε επί δεκαετίες.
Ο Κουνέλλης γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1936 στον Πειραιά και από τη δεκαετία του ‘50 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία. Αυτό συνέβη αφού απορρίφθηκε για να σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έτσι το 1956 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.
Εκεί φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, ενώ τη δεκαετία του ‘60 αφιερώθηκε κυρίως στη ζωγραφική, επεκτείνοντας στη συνέχεια το έργο του και στη γλυπτική. Εχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό.
Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης Arte Povera, που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.
Το 2005, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Τέχνης.
Ο Γιάννης Κουνέλλης μεταχειριζόταν για τις συνθέσεις του υλικά από τα παλαιοπωλεία και τις αγορές της Αθήνας, όπως εφημερίδες, κάρβουνο, σακιά από λινάτσα, παλιά παπούτσια και γυαλιά, παλτό, χώμα και σίδερο.
Δείτε κάποια έργα του
Δείτε τι είπε για το έργο που παρουσίασε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από την πρώτη έκθεση στη Ρώμη το 1960 μέχρι σήμερα, η «πλεύση» του Κουνέλλη ήταν συνεχής, έκανε μπάρκο στα μικρά αγκυροβόλια και τα μεγάλα «λιμάνια» της τέχνης των πιο σημαντικών πόλεων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο: από τη Ρώμη στο Βερολίνο, από τη Νάπολη στο Παρίσι, από τη Γένοβα στο Ρότερνταμ, από την Κολωνία στη Νέα Υόρκη, από το Μόναχο στο Λονδίνο, από το Σικάγο στη Ναγκόγια, από το Μόντρεαλ στη Βαρκελώνη, από το Λος Αντζελες στην Πράγα, από τη Μόσχα στην Αθήνα.
Είναι δεδομένο ότι η τέχνη του θα λείψει από τον μοντερνισμό…