H χρονιά του πρώτου «θαύματος»: Μάρτιος 1976, ο Νάιτ πανηγυρίζει με τους Κουίν Μπάκνερ (αριστερά) και Σκοτ Μέι, το πρώτο του πρωτάθλημα με την Ιντιάνα στο NCCA | Bettmann/Getty Images/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πέθανε ο θρυλικός προπονητής του μπάσκετ Μπόμπι Νάιτ

Μια εμβληματική αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κολεγιακού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, ένας άνθρωπος που υπήρξε ο ορισμός του κόουτς και οδήγησε τις ομάδες του σε απίστευτα σερί νικών, έφυγε από τη ζωή στα 83 χρόνια του
Protagon Team

Για τον κόσμο του μπάσκετ είναι μια τεράστια απώλεια. Ο Μπόμπι Νάιτ, ο θρυλικός προπονητής του Πανεπιστήμιου της Ιντιάνα, ένας εμβληματικός κόουτς που σφράγισε με την παρουσία και τις νίκες του –αλλά και σημάδεψε με την αμφιλεγόμενη, στα όρια του bullying, συμπεριφορά του– το κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ επί τέσσερις δεκαετίες, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.

Η οικογένεια του Νάιτ, γνωστοποίησε την θλιβερή είδηση το βράδυ της Τετάρτης. Ο Μπόμπι Νάιτ είχε μπει στο νοσοκομείο τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του για αρκετά χρόνια.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο προπονητής Μπομπ Νάιτ πέθανε στο σπίτι του στο Μπλούμινγκτον περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και τις προσευχές και εκτιμούμε τον συνεχή σεβασμό της ιδιωτικής ζωής μας, καθώς ο κόουτς ζήτησε μια ιδιωτική οικογενειακή συγκέντρωση».

Ο Νάιτ υπήρξε ένας θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ και, ως εκ τούτου, του αθλήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Ανέλαβε την ομάδα καλαθοσφαίρισης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα το 1971 και οδήγησε τους επονομαζόμενους «Χούζιερς» σε τρία πρωταθλήματα του NCAA (1976, 1981, 1987) και σε πέντε φάιναλ φορ (1973, 1976, 1981, 1987, 1992). Μάλιστα, ο πρώτος τίτλος του Νάιτ στο NCAA, το 1976, συνοδεύτηκε από ένα απίστευτο επίτευγμα: η Ιντιάνα έμεινε αήττητη σε όλη τη χρονιά.

Ο Νάιτ κέρδισε 20 ή περισσότερα παιχνίδια σε μια σεζόν 29 φορές, σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας 902-371.

Το 1984, οδήγησε την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στο χρυσό μετάλλιο στο Λος Αντζελες: ήταν η τελευταία αμερικανική ερασιτεχνική ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς.

Με το παρατσούκλι «Ο Στρατηγός», ο Νάιτ τελικά αναγκάστηκε να φύγει από την Ιντιάνα το 2000 για παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς του πανεπιστημίου: είχε αρπάξει από το μπράτσο ενός πρωτοετή φοιτητή, ο οποίος… τόλμησε να τον χαιρετήσει με το επίθετό του και όχι ως «κόουτς». Ηταν η τελευταία παράβαση σε μια μακρά λίστα επιθετικής και ακραίας συμπεριφοράς, η οποία περιελάμβανε το πιο διαβόητο περιστατικό του –το πέταγμα μιας καρέκλας κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με το Περντιού– και τις κατηγορίες για πολλές βίαιες επιθέσεις κατά αθλητών του.

Στη συνέχεια ο Νάιτ έφυγε για να γίνει προπονητής στο Τέξας Τεκ το 2001, έξι μήνες μετά την απόλυσή του από την Ιντιάνα.

Στα έξι χρόνια του Νάιτ στο Τέξας Τεκ, οδήγησε τους Ρεντ Ρέιντερς σε πέντε σεζόν με 20 νίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ο Νάιτ παραιτήθηκε από προπονητής μπάσκετ του Τέξας Τεκ στα μέσα της σεζόν 2008-09, την 42η χρονιά του ως επικεφαλής προπονητής, και έφυγε από το κολεγιακό μπάσκετ. Αργότερα εργάστηκε ως αναλυτής του κολεγιακού μπάσκετ για το ESPN.