Ενας από τους κορυφαίους κριτικούς λογοτεχνίας και δοκιμιογράφους, ο Τζορτζ Στάινερ, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του τεράστιο σε όγκο έργο.
Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1929, γιος ευκατάστατων Εβραίων από την Αυστρία. Από νεαρή ηλικία μιλούσε γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.
Το 1940 η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Σικάγο, ενώ αργότερα μετακόμισε στη Βρετανία, όπου για δεκαετίες δίδασκε στο Κέιμπριτζ.
Ηταν ένας από τους μόλις δύο Εβραίους της τάξης του που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Οπως εξηγούσε αργότερα για όσα συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «γνωρίζουμε τώρα ότι μπορεί ένας άνθρωπος να διαβάζει το απόγευμα Γκέτε και το πρωί να πηγαίνει στη δουλειά του στο Αουσβιτς».
Το έργο του, όπως σημειώνει το BBC, καλύπτει τη λογοτεχνική κριτική, τη γλωσσολογία και τη φιλοσοφία, ενώ συγκέντρωσε τον θαυμασμό αλλά και την αποδοκιμασία. Ο Στάινερ ήταν ευρυμαθέστατος και πολύγλωσσος, με γραπτό που φανέρωνε βαθιά γνώση του αντικειμένου που τον απασχολούσε.
Μαζί με τον Χάρολντ Μπλουμ, τον αμερικανό κριτικό λογοτεχνίας που πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο, υπερασπίστηκαν την έννοια του Κανόνα, δηλαδή του καταλόγου των λογοτεχνών οι οποίοι επηρέασαν βαθιά τη δυτική λογοτεχνία και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι τις ημέρες μας.
Δημοσίευσε δεκάδες βιβλία, μεταξύ των οποίων μία νουβέλα και τρεις συλλογές διηγημάτων.
Πολλά από τα λογοτεχνικά δοκίμιά του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά, μεταξύ τους το «Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι» (Αντίποδες), το «Επανεξετάζοντας την τραγωδία» (Ερασμος), «Οι Αντιγόνες» (Καλέντης), η «Σιωπή των βιβλίων» (Ολκός), το «Μετά τη Βαβέλ» (Scripta) και η αυτοβιογραφία του «Errata, Ανασκόπηση μιας ζωής» (Scripta).