Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, από τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά ελλήνων πεζογράφων.
Την είδηση του θανάτου μετέφερε μέσω κοινωνικών δικτύων, ο ανιψιός του, ο φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος.
Ο Η.Χ.Π, όπως συνήθιζε να υπογράφει, γεννήθηκε το 1930 στην Ηλεία και σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 1962 με το διήγημα «Ο φρακασάνες» το οποίο δημοσιεύθηκε το 1962 στο περιοδικό Αργώ της Καβάλας, όπου υπηρετούσε ως στρατιωτικός γιατρός.
Η «Καθημερινή» έγραψε ότι στα κείμενά του, με έντονη και πηγαία ερωτική διάθεση, προσηλωνόταν στους αφανείς και παραγκωνισμένους ανθρώπους, σε αυτούς που υφίσταντο διώξεις, ενώ εμπνεύστηκε και από τα βιώματά του στα παιδικά του χρόνια στην Ηλεία. Επίσης, εμπλούτισε το έργο του από τα ταξίδια και τη διαμονή του, λόγω επαγγέλματος, στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι η συλλογή διηγημάτων «Ο θησαυρός των Αηδονιών» (2009) και το αφήγημα «Συγκοπή πλατάνου» (2010).
Εκτός από γιατρός και συγγραφέας, υπήρξε αρθρογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και κινηματογράφου και φωτογράφος.
Πληροφορούμενη την απώλεια του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου. Από την «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» έως τον «Θησαυρό των αηδονιών», ο Η. Χ. Π., όπως ο ίδιος υπέγραφε, μας χάρισε ένα μικρό αλλά εξόχως δραστικό έργο. Συνειδητός και επίμονος δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας, ο Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος εκκινεί πάντοτε από το βίωμα. Τα μικρά του αφηγήματα, που διαρκώς επιστρέφουν στον Πύργο των παιδικών χρόνων και τις πόλεις στις οποίες έζησε και υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός, τείνουν να αναπλάσουν, με σιωπηλή και γνήσια νοσταλγία, έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια.
»Ιστορίες δοσμένες με μια γλώσσα ελλειπτική, ευθύβολη, πυκνή και αστραφτερή, καλοδουλεμένη αλλά τόσο φυσική, ακόμη και όταν χρησιμοποιεί ξεχασμένους, σήμερα, τύπους της καθαρεύουσας. Τα μικρά διηγήματα του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου συγκροτούν ένα εντελώς προσωπικό κεφάλαιο της γραμματείας μας. Την απόλυτα προσωπική και διακριτή γραφή του χαρακτήριζε ένα κράμα τρυφερότητας και λεπταίσθητης ειρωνείας, αλλά και δραματικότητας και χιούμορ, μαζί με διεισδυτική, αλλά δίκαιη, καυστικότητα για τον σύγχρονο κόσμο.
»Ο Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος λεπτουργός της γλώσσας. Μας κατέλιπε ένα οριοθετημένο σε έκταση, αλλά σπάνιο σε συναισθήματα και έκφραση έργο. Στην οικογένειά του και τους πολλούς φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».