Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών, ο Κώστας Καρράς, ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Η εταιρεία, που από το 1972, αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ανήρτησε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της:
«Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά με οδύνη τον ιδρυτή της Κώστα Καρρά. Eναν σπουδαίο άνθρωπο, με βαθιά, γνήσια αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, έναν πρωτοπόρο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα και διεθνώς, έναν ακούραστο δάσκαλο, συνεργάτη και φάρο για όλους μας. Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά τον ιδρυτή της στα 50 χρόνια από την γέννησή της. Το παράδειγμά του θα είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγός μας για το μέλλον. Κώστας Καρράς, 6 Απριλίου 1938 – 28 Φεβρουαρίου 2022».
Ποιος ήταν ο Κώστας Καρράς
Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Εργάστηκε επί 25 χρόνια στη ναυτιλία και διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1975 μέχρι το 1985. Το 1972 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος.
Οπως γράφει το parallaximag.gr, το 1976 έγινε αντιπρόεδρος της Europa Nostra (ομοσπονδία των ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς). Το 1974 ίδρυσε την οργάνωση «Friends of Cyprus» στο Λονδίνο.
Το 1988 έγινε ο έλληνας συντονιστής του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον ανεπίσημο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το 1995 υπήρξε συνιδρυτής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παρέμενε μέλος του ΔΣ μέχρι σήμερα.
Ηταν άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και την Λυδία Καρρά, ως αντίδραση στις μεγάλες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας.
Οι στόχοι της επικεντρώθηκαν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης.
Ως συνιδρυτές υπέγραψαν οι Γιώργος Λιβανός, Αντώνης Χανδρής, Γιάννης Κουλουκουντής και Γιώργος Ποταμιάνος από την Ελλάδα καταθέτοντας και αυτοί τα πρώτα κεφάλαια για το ξεκίνημα στην Fondation pour la Sauvegarde du Patrimoine Grec, αδελφή οργάνωση της ΕΛΛΕΤ που είχε ιδρύσει ο Κώστας Καρράς στην Ελβετία, ώστε τα χρήματα να είναι προστατευμένα από την Χούντα.
Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία που συσπείρωσε πολλούς αντιφρονούντες της δικτατορίας ήταν η αποφυγή βιομηχανικής ζώνης στο νότιο Σαρωνικό. Η υπογραφή της ακύρωσης ήταν η πρώτη οικονομική πράξη της κυβέρνησης της μεταπολίτευσης με τις υπογραφές των Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Ξενοφώντα Ζολώτα.
Από τους πρώτους αγώνες της ΕΛΛΕΤ ήταν και ο μεγάλος αγώνας για τη σωτηρία της Πλάκας και η προστασία των Πρεσπών με την ίδρυση του επιστημονικού σταθμού -του μόνου κτίσματος πάνω στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας- σε σχέδιο του Μίμη Φατούρου.
Για να στηρίξει την Ελληνική Εταιρεία, ο Κώστας Καρράς ίδρυσε άλλες δύο αδελφές οργανώσεις στο εξωτερικό: στην Αγγλία το National Trust for Greece και στις ΗΠΑ το Society for the Protection of the Greek Heritage (SPGH).
Συλλυπητήρια της Μενδώνη
Πληροφορούμενη τον θάνατο του Κώστα Καρρά, η υπουργός Πολιτισμού απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:
«Για πενήντα χρόνια, ο Κώστας Καρράς με τη σύζυγό του Λυδία, πρωτοστάτησαν στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την οποία ίδρυσαν το 1972. Η αντίδραση του Κώστα Καρρά στις καταστροφές που είχε φέρει η επταετία στο φυσικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ήταν μόνον η αρχή για έναν συνεχή και επίμονο αγώνα, τον οποίο συνέχισε ως αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, με σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία τόπων και μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ο Κώστας Καρράς, με δημοκρατικές αρχές, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως συντονιστής του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ και συνιδρυτής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως παράδειγμα μαχητικότητας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην οικογένειά του, στους φίλους του».