Ο Ρας Λίμπο προσφωνεί τον Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο του 2019 | REUTERS/Leah Millis/File Photo
Επικαιρότητα

Πέθανε ο Ρας Λίμπο, η «φωνή» του υπερσυντηρητικού αμερικανικού ραδιοφώνου

Επί τέσσερις δεκαετίες εξέφραζε την ακραία, «αντισυμβατική», ομοφοβική, ρατσιστική, μισογυνική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ μάλιστα παρασημοφορήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ
Protagon Team

Ο διάσημος αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λίμπο, μια ηγετική φωνή της αμερικανικής (υπερ)δεξιάς στο ραδιόφωνο για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και ένθερμος υποστηρικτής του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 70 ετών.

Ο Λίμπο είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2020 ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε αναφέρει ότι η υγεία του επιδεινώθηκε.

Ηταν μια προκλητική και πολωτική φωνή της αμερικανικής Δεξιάς από τη δεκαετία του 1980, σε ένα είδος ραδιοφώνου που ίσως είναι πολύ «αμερικανικό» για τα δεδομένα των χωρών της Ευρώπης.

O Λίμπο, που είχε γεννηθεί στο Μιζούρι το 1951, άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο πριν ακόμη τελειώσει το γυμνάσιο και, αφότου εγκατέλειψε πρόωρα τις σπουδές του, επικεντρώθηκε σε αυτό.

Τα πρώτα χρόνια οι αποτυχίες ήταν πολλές, ωστόσο από το 1983, όταν άρχισε το ραδιοφωνικό του σόου, η επιρροή του μεγάλωσε. Το 1987 η FCC, η εποπτική αρχή των τηλεπικοινωνιών, αναίρεσε την υποχρέωση των σταθμών να μεταδίδουν και τις δύο πλευρές σε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αυτό επέτρεψε στους υπερσυντηρητικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς -και στον Λίμπο- να μιλούν, να συνωμοσιολογούν και να προπηλακίζουν ακατάσχετα.

Η εκπομπή του Λίμπο από το 1988 αναμεταδιδόταν σε πάνω από 600 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλες τις ΗΠΑ.

Σε αυτήν γελοιοποιούσε τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης και στρεφόταν ενάντια στους αγώνες της Αριστεράς, στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και κατά των κοινοτήτων των ΛΟΑΤΚΙ και των φεμινιστριών. Με τον τρόπο του διαμόρφωνε σε ένα βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα μέσα ενημέρωσης.

Επινόησε τον όρο «φεμινίστριες-Ναζί» (feminazis) για να υποτιμήσει τις ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Ηταν ένας από αυτούς που προωθούσαν τη «θεωρία» ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, άρα δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Και ακόμη -ουδεμία έκπληξη- θεωρούσε τον κορονοϊό «απλό κρύωμα».

Από το στούντιό του είχαν περάσει τρεις πρόεδροι, ο Τζορτζ Ο. Μπους το 1992, ο γιος του Τζορτζ Μπους (έξι φορές μάλιστα) και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρας Λίμπο μόλις έχει παρασημοφορηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Δίπλα του η Μελάνια Τραμπ | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Ο Τραμπ, που συνέπλεε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, απένειμε στον Λίμπο, μια μέρα αφότου ο αστέρας του ραδιοφώνου ανακοίνωσε τη διάγνωσή του με καρκίνο, την υψηλότερη αμερικανική πολιτική τιμή, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η πρώην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ φόρεσε το Μετάλλιο στο λαιμό του Λίμπο, αφότου ο σύζυγός της επαίνεσε «τον ξεχωριστό άντρα που αγαπούν εκατομμύρια Αμερικανοί» και «τον σπουδαιότερο μαχητή και νικητή που θα συναντήσετε ποτέ».

Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές μουρμούριζαν «ωχ όχι», ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – που βρισκόταν διαρκώς στο στόχαστρο του Λίμπο – καθόταν παγερά σιωπηλή.

Ο Λίμπο είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, αλλά δεν απέκτησε παιδιά.