Ο Χαβιέ Πέρες δε Κουέγιαρ με το γαλάζιο πουκάμισο, κατά την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του Περού, το 1995 | REUTERS
Επικαιρότητα

Πέθανε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Χαβιέ Πέρες δε Κουέγιαρ

Υπήρξε πρεσβευτής, υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος, το 1995, του Περού. Διετέλεσε, επίσης, ειδικός επιτετραμμένος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο (1975-1977)
Protagon Team

Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 100 ετών, στη Λίμα του Περού, ο Χαβιέ Πέρες δε Κουέγιαρ, που είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1982 ως το 1991.

«Ο πατέρας μου πέθανε έπειτα από μια περίπλοκη εβδομάδα, εξέπνευσε στις 20:09 (σ.σ. στις 03:09 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) και αναπαύεται εν ειρήνη», είπε ο γιος του, Φρανσίσκο Πέρες δε Κουέγιαρ, στον περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Στη σορό του θα αποδοθούν τιμές την Παρασκευή στο ανάκτορο Τόρε Τάγκλε, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών του Περού, πριν ενταφιαστεί στο νεκροταφείο Πρεσβίτερο Μαέστρο της πρωτεύουσας του Περού.

Με το γαλάζιο πουκάμισο, ο Χαβιέ Πέρες δε Κουέγιαρ στην προεκλογική του εκστρατεία για το προεδρικό αξίωμα του Περού, το 1995

Γεννημένος στη Λίμα το 1920, ο Πέρες δε Κουέγιαρ ήταν ο πέμπτος γγ του ΟΗΕ, ο οποίος του έκανε τιμητική αναφορά νωρίτερα φέτος, όταν έκλεισε τα 100 του χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια και με μεγάλη χαρά σού απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου με την ευκαιρία των εκατοστών σου γενεθλίων. Σκέφτομαι συχνά το παράδειγμά σου και την εμπειρία σου, που με εμπνέουν και με καθοδηγούν», είχε σημειώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτηση στο Twitter. «Η ζωή σου εκτείνεται όχι μόνο σε έναν αιώνα, αλλά και σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πέρες δε Κουέγιαρ υπήρξε πρεσβευτής, υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος, το 1995, του Περού. Διετέλεσε, επίσης, ειδικός επιτετραμμένος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο (1975-1977).