Ενας σύνδεσμος με την προπολεμική εποχή, με τη Βρετανία ως Αυτοκρατορία, ακόμα και με την Ελλάδα του Εθνικού Διχασμού δεν υπάρχει πια. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και γιος του πρίγκιπα της Ελλάδος Ανδρέα και της Αλίκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.
Ο επί 73 χρόνια σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας άφησε την τελευταία του πνοή στο κάστρο των Γουίνδσορ το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο Φίλιππος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 16 Μαρτίου έπειτα από νοσηλεία τεσσάρων εβδομάδων, αρχικά για λοίμωξη και στη συνέχεια για επέμβαση καρδιάς.
Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στις 10 Ιουνίου 1921 στην Κέρκυρα. Ηταν γιος της Αλίκης και του πρίγκιπα της Ελλάδας Ανδρέα, ο οποίος είχε διαδραματίσει ένα πολύ καθοριστικό ρόλο στη μικρασιατική εκστρατεία και τραγωδία, είχε καταδικαστεί στην Αθήνα και είχε γλιτώσει την εκτέλεση χάρη στην παρέμβαση της Βρετανίας.
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότητα η Βασίλισσα, ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο Ουίνδσορ».
Η βασίλισσα Ελισσάβετ Β’ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών κάτι που σημαίνει ότι δεν δεν θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά ενώ η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης. Οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση.
Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.
Η κηδεία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, ωστόσο σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν επιθυμούσε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, καθώς όπως είχε πει πολλές φορές δεν ήθελε την «φασαρία».
Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.
Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και τα τελευταία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά.
Ο Φίλιππος έγινε υποστηρικτής ή πρόεδρος σε 800 οργανισμούς, ίδρυσε τα Βραβεία του Δούκα του Εδιμβούργου το 1956 και κέρδισε μια θέση στις καρδιές των Βρετανών για τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του.
Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.