Εφόσον το ροκ εντ ρολ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα —και κατά το Life από τα σημαντικότερα συμβάντα της δεύτερης χιλιετίας μετά Χριστόν— μπορεί κανείς να καταλάβει τι συνιστά η παρουσία και από το Σάββατο η απουσία του Λιτλ Ρίτσαρντ.
Ο κατά κόσμον Ρίτσαρντ Γουέιν Πένιμαν, ένας από τους μουσικούς που δημιούργησαν τη ροκ, σαν μουσική, σαν σαρωτικό πολιτιστικό και εν τέλει ποτικό ρεύμα, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών.
Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια εν μέσω επιδημίας κορονοϊού στις ΗΠΑ.
Πέρα από το μουσικό ταλέντο του, ο Ρίσταρντ είχε κάτι το σπάνιο στα 50s: μια επιθετική, καθηλωτική εμφάνιση πάνω από το πιάνο του που θα σαγήνευε τα πλήθη αλλά και θα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους μεταγενέστερους ρόκερ.
Τον είχαν χαρακτηρίσει «εφευρέτη» του ροκ εντ ρολ και όσο και αν αυτό ενοχλούσε τον μέγιστο Τσακ Μπέρι, ήταν αλήθεια. Ο Ρίτσαρντ υπήρξε ένας από τους «πατέρες-ιδρυτές» της σύγρονης μουσικής, ένας μουσικός που με τη φωνή και την κίνησή του επί σκηνής, επηρέασε όλα τα μεγάλα ονόματα που ακολούθησαν στις ΗΠΑ, όπου έγινε αρχικά γνωστός, και στη Βρετανία.
Από το 1956, όταν τραγούδησε το πολύ γνωστό ως και σήμερα «Tutti Frutti» οι επιτυχίες έρχονταν η μία μετά την άλλη, θύμισε το Rolling Stone.
Ακολούθησαν το «Long Tall Sally», το «Lucille» και το «Good Golly Miss Molly».
Μπορεί από το 1958 να μην είχε ξανά επιτυχία στις 10 πρώτες των τσαρτ, αλλά η επιρροή του ήταν ανεξίτηλη.
Οι Beatles επηρεάστηκαν βαθιά από τον συχνά υπερβολικό Αφροαμερικανό το ίδιο και οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν, ενώ δεκάδες άλλα συγκροτήματα και μουσικοί τραγούδησαν ή διασκεύασαν τα κομμάτια του.
Ενας άλλος που επηρεάστηκε και αισθητικά ήταν ο πρόωρα χαμένος Prince.
Ο Λιτ Ρίτσαρντ, ίχε γεννηθεί το 1932 στη Τζόρτζια από πάμπτωχη οικογένεια με 12 παιδιά. Τραγουδούσε επαγγελματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και επέλεξε να αφήσει την καριέρα του στη ροκ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.
Αργότερα τραγούδησε γκόσπελ, αλλά ποτέ δεν είχε την ίδια επιτυχία.