Ο Βάσσος Λυσσαρίδης ομιλεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην Αθήνα, το 2008 | ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Επικαιρότητα

Πέθανε ο κύπριος αγωνιστής και πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης

Στη μακρά ζωή και σταδιοδρομία του εργάστηκε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την Ενωση με την Ελλάδα, διατηρώντας στενούς δεσμούς και με την ελλαδική πολιτική σκηνή
Protagon Team

Εφυγε τη Μεγάλη Δευτέρα από τη ζώη πλήρης ημερών (101 ετών) ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της πολιτικής ζωής της Κύπρου, αλλά και με το όνομ ατου αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, η οποία διοργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Επιπλέον, υπήρξε πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων.

Κατόπιν ο Λυσσαρίδης συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, την περίοδο 1955-1959. Ο Λυσσαρίδης έπεισε τον Γεώργιο Γρίβα να δημιουργήσει μέσα στους κόλπους της ΕΟΚΑ την «Οργάνωση Αριστερών Πατριωτών», μέσω της οποίας θα μπορούσαν να προσελκύσουν στελέχη της κυπριακής Αριστεράς στον αγώνα.

Ηταν μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής στο Λονδίνο το 1959, αντιπροσωπεύοντας την ΕΟΚΑ, όπου αποφασίστηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο ίδιος καταψήφισε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τονίζοντας ότι «νομιμοποιούν τη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της Τουρκίας και οδηγούν σε αδιέξοδα τα οποία θα τύχουν εκμετάλλευσης από τη Μεγάλη Βρετανία και από την Τουρκία».

Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας συνδέθηκε στενά με το ΠΑΚ και με τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά, του οποίου παρέμεινε πιστός φίλος έως το τέλος. Προηγουμένως, το 1964, ο Λυσσαρίδης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν οργανώσει την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο, όπου γεννήθηκε η φιλία και συνεργασία μεταξύ Α. Παπανδρέου και Μακαρίου.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την εισβολή του τουρκικού στρατού, στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το σοσιαλιστικών αρχών κόμμα ΕΔΕΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

H δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία. Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή.