Η στιγμή του θριάμβου, νύχτα της 14ης Ιουνίου 1987. Ο Κώστας Πολίτης υψώνει στον ουρανό του ΣΕΦ το τρόπαιο του πρωταθλήματος Ευρώπης | ΙΝΤΙΜΕSports
Επικαιρότητα

Θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Πολίτη, του «μαέστρου» του Ευρωμπάσκετ ’87

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της θρυλικής Εθνικής Μπάσκετ του 1987 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Αφησε πίσω του ένα απίστευτο αθλητικό έπος, μια ζωή πολιτικών αγώνων αλλά και μια κόντρα με τον σπουδαίο Νίκο Γκάλη
Protagon Team

Ο Κώστας Πολίτης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες -αν όχι τη μεγαλύτερη- του ελληνικού αθλητισμού, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Πολίτης, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, υπήρξε ένα διαχρονικό σύμβολο για το ελληνικό μπάσκετ και την κρίσιμη ιστορική στιγμή ο ιδανικός ενορχηστρωτής μιας ομάδας με πολλά «πρώτα βιολιά»: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου κ.ά.

Ιούνιος 2016, στο reunion της Εθνικής Μπάσκετ, 29 χρόνια μετά. Ο Κώστας Πολίτης ανάμεσα στους (από αριστερά) Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Καρατζά, Καμπούρη, Σταυρόπουλο, Φιλίππου, Φασούλα, Ιωάννου

Είχε πει για τον Πολίτη, ο Παναγιώτης Φασούλας: «Με την παροιμιώδη του ψυχραιμία, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είχε μοντέρνα αντίληψη για την προπονητική και καταλάβαινε τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Φρόντιζε να περνάνε καλά οι παίκτες που άφησαν αφιλοκερδώς τα σπίτια τους και τις διακοπές τους. Δεν υπήρχαν κραιπάλες, ούτε όμως στρατιωτική βαναυσότητα. Και ήξερε και μπάσκετ ο Πολίτης, δεν ήταν κανένας άσχετος».

Πολίτης, Λινάρδος, Γιαννάκης, Κιουμουρτζόγλου σε πρώτο πλάνο, τις στιγμές των βολών του Αργύρη Καμπούρη (ΙΝΤΙΜΕSports)

Πριν από το Ευρωμπάσκετ του 1987, που υπήρξε το κομβικό σημείο για όλον τον ελληνικό αθλητισμό, ο Πολίτης και η ομάδα του είχαν δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής το 1986 όταν στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας -στην πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη διοργάνωση- κατέκτησε την 10η θέση μεταξύ των 24 ομάδων, ο δε Νίκος Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά.

Ακολούθησε το έπος του 1987 όπου ο Πολίτης είδε τους παίκτες του να κοιτούν στα μάτια μεγαθήρια του αθλήματος. Νίκησαν δύο φορές τη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς, νίκησαν για πρώτη φορά την Ιταλία του Ρίβα και βεβαίως νίκησαν τη Σοβιετική Ενωση του Μαρτσουλιόνις, του Βολκόφ, του Τσατσένκο, στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου 1987.

O Πολίτης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1942 στην Αθήνα. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού με τον οποίο κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1966-67.

Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964, και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

Μέσα δεκαετίας του 1960, ο Κώστας Πολίτης (δεξιά) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (ΙΝΤΙΜΕSports)

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, μετά το 1967 οι χουντικοί τον υποχρέωσαν σταδιακά να σταματήσει την καριέρα του στην Εθνική Ελλάδος και στον Παναθηναϊκό, ενώ τον απέλυσαν και από την δουλειά του στον ΟΤΕ, λόγω των Αριστερών πολιτικών του φρονημάτων και της εμπλοκής του σε δράσεις κατά της δικτατορίας.

Η κόντρα με τον Γκάλη

Μετά την επιτυχία του Ευρωμπάσκετ ο Πολίτης έφυγε από την Εθνική για να αναλάβει προπονητής σε ελληνικούς συλλόγους: πέρασε δύο φορές από τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ μετά και την ΑΕΚ, για να κλείσει την καριέρα του στη Νήαρ Ηστ Καισαριανής.

Με την ομάδα του Παναθηναϊκού είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1980-1982), ένα ακόμα το 1984 αλλά και δύο Κύπελλα (1982 και 1983). Μια δεκαετία μετά, επί εποχής Παύλου Γιαννακόπουλου, οδήγησε τους «Πράσινους» και στο Final Four της Ευρωλίγκας το 1994 στο Τελ Αβίβ όπου κατέκτησε την τρίτη θέση χάνοντας από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη.

Κώστας Πολίτης, Νίκος Γκάλης, Παύλος Γιαννακόπουλος στον δρόμο για το πρώτο Final Four του Παναθηναϊκού την περίοδο 1993-94 (ΙΝΤΙΜΕSports)

Η θητεία του Πολίτη χαρακτηρίστηκαν από την αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Γκάλη που είχε ως αποτέλεσμα το άδοξο φινάλε στην καριέρα του Νικ. Η κόντρα τους κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 1994, όταν ο Πολίτης έκανε αλλαγή τον Γκάλη σε έναν αγώνα του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους στο γήπεδο του Μετς. Ο Γκάλης αρνήθηκε να καθήσει στον πάγκο, έφυγε και έτσι τελείωσε η θρυλική καριέρα του.

To αθλητικό αλλά και πολιτικό προφίλ του Κώστα Πολίτη εξύμνησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στα social media.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κώστας Πολίτης υπήρξε αγαπητός φίλος από παλιά, με διαδρομή, πέραν της προπονητικής που τον έκανε διεθνώς γνωστό, και στην Αριστερά», είπε ο κ. Βούτσης, για να συμπληρώσει:

«Διακρίθηκε για το εξαιρετικό ήθος του, ενώ για την αντιδικτατορική του δράση υπέστη συνέπειες στην αθλητική του πορεία και την επαγγελματική του προοπτική. Τα επιτεύγματά του στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ τον έκαναν δημοφιλή σε όλη την Ελλάδα.

» Υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της “εξόδου” του ελληνικού μπάσκετ διεθνώς και μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε με πάθος το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε:

«Ο ελληνικός αθλητισμός από σήμερα είναι φτωχότερος. Η συμβολή του Κώστα Πολίτη στη γιγάντωση του ελληνικού μπάσκετ υπήρξε καταλυτική. Η παρουσία του στην άκρη του γαλανόλευκου πάγκου τις χρυσές μέρες του 1987, θα μένει για πάντα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον «ευρωκόουτς» με ένα tweet:

«Ο Κώστας Πολίτης ήταν ένας σπουδαίος αθλητικός παράγοντας που οδήγησε το μπάσκετ σε μεγάλες επιτυχίες και έχαιρε καθολικής εκτίμησης. Αποτελεί απώλεια για το μπάσκετ και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό, αφού αποτελούσε πρότυπο αγωνιστή μέσα και έξω από το γήπεδο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αλλά και στην οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ για την βαριά απώλεια» ανέφεραν από το Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης μέσω Twitter το αντίο του Γιώργου Μαυρωτά, ολυμπιονίκη και βουλευτή του Ποταμιού, στον Κώστα Πολίτη.