Ο Κιμ Κι Ναμ ήταν επί δεκαετίες ο βασικός αρμόδιος για την κρατική προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, πέθανε σε ηλικία 94 ετών λόγω γήρατος και «δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων» για την οποία λάμβανε θεραπεία από το 2022.
Ανάμεσα στα βασικά του καθήκοντα ήταν να «χτίσει» τη σχέση λατρείας του λαού με τη δυναστεία των Κιμ, που κυβερνούσε –και εξακολουθεί να κυβερνά- τη χώρα.
Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρέστη στην κηδεία του την Τετάρτη και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που είχε παραμείνει απεριόριστα πιστός» στο καθεστώς, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τον επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκέμπελς, αγαπημένο ρητό του οποίου ήταν ότι «επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετά συχνά και γίνεται αλήθεια».
Ο Κιμ Κι Ναμ δεν είχε καμία συγγένεια εξ αίματος με την δυναστεία των δικτατόρων.
Σύμφωνα με το BBC, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας και Αναταραχής της Πιονγιάνγκ το 1966, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον προκάτοχο και πατέρα του σημερινού δικτάτορα.
Αργότερα, ο Κιμ Κι Ναμ ανέβηκε στην ηγεσία του τμήματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προπαγανδιστικών κρατικών μηνυμάτων, καθώς υπηρετούσε αυτό που έχει γίνει πλέον η μακροβιότερη οικογενειακή δυναστεία στον κόσμο.
Φέρεται να είχε στενή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, με αρκετές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης να τους περιγράφουν ως φίλους.
Στη δεκαετία του 70, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.
Αργότερα, ηγήθηκε πρωτοβουλιών για την αναγνώριση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ -που θεωρείται ευρέως ως ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας- στην ιστορία της χώρας και για την υποστήριξητου διαδόχου του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, έναν ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγιάνγκ.
Το τμήμα προπαγάνδας που επέβλεπε ο Κιμ Κι Ναμ, διατηρούσε ασφυκτικό έλεγχο της επικοινωνίας και της ροής πληροφοριών μέσα και έξω από το κράτος.
Η νοτιοκορεατική και δυτική ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και των ταινιών, απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα.
Σπάνια πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του BBC Korean στις αρχές του 2024, έδειξαν τη δημόσια καταδίκη δύο εφήβων σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή παρακολουθούσαν νοτιοκορεατικές ταινίες.
Σε ένα άλλο περιστατικό, η κρατική τηλεόραση είχε «θολώσει» το τζιν παντελόνι του βρετανού παρουσιαστή Αλαν Τίτσμαρς σε μια εκπομπή του BBC για την κηπουρική, επειδή τα τζιν θεωρούνται σύμβολο του δυτικού -και συγκεκριμένα του αμερικανικού- ιμπεριαλισμού.
Ο Κιμ Κι Ναμ είναι ένας από τους λίγους βορειοκορεάτες αξιωματούχους που έχουν επισκεφθεί τον Νότο, επικεφαλής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντε Γιουνγκ, το 2009.
Οταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, το 2011, η μηχανή της προπαγάνδας έβαλε μπρος για να αναδείξει τον νεαρό τότε γιο του, που ήταν περίπου 20 ετών, στον νέο ηγέτη του κράτους.
«Καμία δύναμη στη Γη δεν μπορεί να ανακόψει την επαναστατική πρόοδο του κόμματος, του στρατού και του λαού μας υπό τη σοφή ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε μία από τις πρώτες εκπομπές του κρατικού καναλιού KCNA μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
«Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να μετατρέψουμε τη θλίψη μας σε δύναμη και θάρρος και να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες», συνέχισε ο παρουσιαστής.
Το 2015, εικόνες στα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν τον Κιμ Κι Ναμ, τότε 85 ετών, να στέκεται ανάμεσα σε μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων και να κρατά σημειώσεις, ενώ μιλούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Είχε αποσυρθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2010, μεταβιβάζοντας τον ρόλο του στην αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις -ένα σημάδι ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με το καθεστώς.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κράτησε τον Κιμ Κι Ναμ σε θέσεις-κλειδιά της προπαγάνδας για χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι, όπως και ο πατέρας του, τον εμπιστευόταν και βασιζόταν σε αυτόν», δήλωσε η Ρέιτσελ Λι, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης 38 North Program με έδρα τις ΗΠΑ.
Η Λι πρόσθεσε ότι η εφημερίδα Rodong Sinmun αφιέρωσε ολόκληρη την πρώτη σελίδα της την Τετάρτη στον θάνατό του και στις λεπτομέρειες της κηδείας του, «ενδεικτικό του σεβασμού που του αποδόθηκε».
Ο Λιφ-Ερικ Ισλι,, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Κιμ Κι Ναμ, σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής» για τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.
«Πρόκειται για κάποιον που προσπάθησε να δοξάσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ με τρόπο που να έχει απήχηση σε όλη την κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής», είπε στο BBC.