Ένα σύμβολο των γαλλικών εικαστικών τεχνών, ένας υμνητής του μαύρου προτού αυτό γίνει δημοφιλές και cool όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, ένας από τους μεγάλους της αφηρημένης τέχνης, ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης: ο Πιερ Σουλάνζ, κορυφαίος γάλλος καλλιτέχνης, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 102 ετών.
Τον θάνατό του ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε την Τρίτη το βράδυ στο νοσοκομείο είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε «Outrenoir» (Πέρα από το μαύρο).
Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ δημιούργησε επίσης 104 βιτρό που κοσμούν την εκκλησία Σεντ Φουά της Κονκ στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Γνωστός ως «ο ζωγράφος του μαύρου», λόγω του ενδιαφέροντός του γι’ αυτό που ονόμαζε «τόσο χρώμα όσο και μη χρώμα» χαρακτηρίστηκε το 2014 από τον Φρανσουά Ολάντ ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή καλλιτέχνης στον κόσμο».
«Οταν το φως αντανακλάται στο μαύρο, μεταμορφώνεται και ανοίγει ένα νοητικό πεδίο μόνο του», συνήθιζε να λέει. Και είδε το φως ως υλικό εργασίας. Οι ραβδώσεις της μαύρης επιφάνειας των πινάκων του, του δίνουν τη δυνατότητα να αντανακλά το φως, επιτρέποντας στο μαύρο να βγει από το σκοτάδι και να γίνει φωτεινότητα.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σουλάζ άνοιξε ένα στούντιο στο Παρίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη του έκθεση στο Salon des Indépendants. Εργάστηκε επίσης ως σχεδιαστής σκηνικών. Ο ζωγράφος άρχισε να κερδίζει αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950.