Ο Φερνάντο Μποτέρο στην παρουσίαση του βιβλίου του το 2018 | Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images
Επικαιρότητα

Πέθανε ο εμβληματικός καλλιτέχνης Φερνάντο Μποτέρο

Ηταν ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ζωγράφους (υπήρξε και σπουδαίος γλύπτης) της Λατινικής Αμερική. Καθιέρωσε το προσωπικό του ύφος που ονομάστηκε «Μποτερισμός» ενώ η τέχνη του μπορεί να βρεθεί σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου
Protagon Team

Ενας από τους πλέον εμβληματικούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ού αιώνα, ο Φερνάντο Μποτέρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.

«Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, ο ζωγράφος των παραδόσεων και των ατελειών μας, ο ζωγράφος των αρετών μας» τόνισε ο κολομβιανός πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο Πέτρο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την τοποθεσία θανάτου του καλλιτέχνη.

Ο Φερνάντο Μποτέρο είχε γεννηθεί το 1932 στο Μεντεγίν της Κολομβίας, μία πόλη παγκοσμίως γνωστή για τις κακόφημες συνοικίες της αλλά και για το καρτέλ ναρκωτικών του βαρόνου Πάμπλο Εσκομπάρ.

Η καλλιτεχνική του πορεία ήταν μοναδική ενώ καθιέρωσε και το προσωπικό του ύφος που ονομάστηκε «Μποτερισμός» και το οποίο απεικονίζει ανθρώπους και αντικείμενα σε παραμορφωμένες και ευμεγέθεις διαστάσεις.

«Ο Μποτέρο ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους που και σε προχωρημένη ηλικία αλλάζουν το θεματολόγιό τους. Στο παρελθόν ζωγράφιζε πλούσιες οικογένειες ντυμένες με τα καλά τους, γυμνές γυναίκες στεγνώνοντας τα μαλλιά τους, τεράστια πορτοκάλια και μπανάνες και τον λατινοαμερικανό πρόεδρο ή στρατηγό με τη στολή του. Τώρα ζωγραφίζει τη βία του πολέμου, τις απαγωγές και τα φονικά, τις νεκρικές πομπές και τους τραμπούκους-εκτελεστές», ανέφεραν για αυτόν οι New York Times.

Τον περασμένο Μάιο είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η ελληνίδα σύζυγός του και διακεκριμένη εικαστικός Σοφία Βάρη, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.