Ενας από τους πιο γνωστούς εκλογολόγους και δημοσκόπους –αν όχι ο πιο γνωστός, καθώς υπήρξε τηλεοπτικό πρόσωπο από τις πρώτες εποχές της ιδιωτικής TV–, o καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 75 ετών.
Ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου ήταν αιφνίδιος. Αφησε την τελευταία του πνοή καθώς κολυμπούσε το μεσημέρι στις διακοπές του στη Σύρο. Εγιναν προσπάθειες ανάνηψης από διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά δεν κατέστη δυνατό να τον επαναφέρουν.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Mαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάνη.
Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).
Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής) και διετέλεσε επί οκτώ χρόνια υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».
Από το 1984 έως το 2022 δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Κατά καιρούς συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).
Επί σειρά ετών και από τη δεκαετία του 1990 συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών.
Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (με κυριότερα «Τα Νέα») και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».
Τα τελευταία χρόνια είχε συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τακτικός συνομιλητής και σύμβουλος της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.
Ηταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Μητσοτάκης: Πλήγμα για τον σοβαρό πολιτικό διάλογο
Ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου είναι ένα πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον πολιτικό διάλογο στη χώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε tweet του σημειώνει ακόμη ότι η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στην Ελλάδα χάνουν έναν συνεπή υπηρέτη τους, ενώ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.
Τσίπρας: Του χρωστάμε πάρα πολλά
Ως έναν άνθρωπο που «συνδύαζε με σπάνιο τρόπο επιστημονική γνώση με προοδευτική σκέψη και ακεραιότητα» περιέγραψε τον Ηλία Νικολακόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ανδρουλάκης: Φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία
«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του με γεμίζει θλίψη», έγραψε στο δικό του μήνυμα για τον θάνατο του καθηγητή ο πρόεδρος του ΚΙΝΑ-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζοντας τα «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Βενιζέλος: Επέβαλε στη χώρα μας την ιδιότητα και τον κλάδο του
«Σαράντα και πλέον χρόνια φιλίας μας συνδέουν με τον Ηλία Νικολακόπουλο που έφυγε απροειδοποίητα, χωρίς δημοσκοπική πρόγνωση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχαιρετώντας ένα «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης, συστηματικό ερευνητή αλλά και μέρος του», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «επέβαλε στη χώρα μας την ιδιότητα και τον κλάδο του», «τον ίδρυσε».
«Είχα τη μεγάλη τιμή και τύχη να τον υποδεχθώ το 1984 μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τον Αντώνη Μανιτάκη και άλλους συναδέλφους ως διδάκτορα πολιτικών επιστημών της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αυτόν έναν μαθηματικό στις βασικές του σπουδές. Σημαντική υπέρβαση για μια νομική σχολή που δικαιώθηκε με το παραπάνω για την απόφασή της. Ο Ηλίας είχε γνώση, ένστικτο και άποψη. Τα συνδύαζε πάντα και τα τρία», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει πως ο καθηγητής «αφήνει πολύ έντονο αποτύπωμα».
Εκλεισε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους δικούς του ανθρώπους.