Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Τζον Μάλαρντ που δημιούργησε τον πρώτο ολόσωμο μαγνητικό τομογράφο και είχε την ιδέα της έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου με τη βοήθεια της απεικόνισης.
Oταν το 1964 ο καθηγητής Μάλαρντ δημοσίευσε μία έρευνα στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο, είχε αγνοηθεί από όλους τους συναδέλφους του.
Περίπου 20 χρόνια αργότερα, το 1980, ο ειδικός στην Ιατρική Φυσική από το Νορθάμπτον της Αγγλίας δημιούργησε από σωλήνες χαλκού τον πρώτο τομογράφο που σάρωνε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Ο πρώτος άνθρωπος που εξετάστηκε την ίδια χρονιά με αυτήν τη μέθοδο ήταν ένας άνδρας, στον οποίο εντοπίστηκε ένας πρωτογενής όγκος στο στήθος του και ένας δευτερογενής στα οστά. Και σε αυτό το σημείο κατάφερε ο Μάλαρντ να κερδίσει την προσοχή των συναδέλφων του.
Η τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και βοηθά στη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών ασθενειών, σώζοντας εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Το μαγνητικό πεδίο που διέθετε το 1980 ο τομογράφος ήταν πολύ πιο αδύναμο από αυτό που διαθέτουν τα αντίστοιχα μηχανήματα σήμερα, τα οποία είναι έως και 100 φορές πιο ισχυρά.
«Η κινητήρια δύναμη για εμάς ήταν το γεγονός ότι είχαμε ακτινογραφίες που μας έλεγαν τα πάντα για τα οστά. Αλλά δεν είχαμε τεχνολογία που να μας επιτρέπει να βλέπουμε καλά τα μαλακά μόρια και τα υγρά μέσα στον σώμα. Και αυτό ακριβώς έκανε η μαγνητική τομογραφία», είχε πει πριν δύο χρόνια ο Μάλαρντ.
Ο ίδιος ήταν ο πρώτος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντιν και πρωταθλητής της ακόμη νεότερης μεθόδου απεικόνισης τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων (PET-CT), η οποία μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες των οργάνων του σώματος και είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στον κόσμο για τη μελέτη δεκάδων ασθενειών.
Διευκρινίζεται ότι ο Μάλαρντ είναι αυτός που είχε την ιδέα για τη διάγνωση του καρκίνου από μαγνητικό τομογράφο και κατασκεύασε το πρώτο μηχάνημα, όμως τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο ως τεχνολογία τον εφηύρε ο σερ Πίτερ Μάνσφιλντ το 1978, ο οποίος κέρδισε και το Νομπέλ Ιατρικής το 2013 (εδώ).