408
Ο Μπέρνι Μέιντοφ τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από εμφάνισή του σε δικαστήριο | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο απατεώνας της Γουόλ Στριτ που έστησε τη μεγαλύτερη «πυραμίδα»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 17:40
Ο Μπέρνι Μέιντοφ τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από εμφάνισή του σε δικαστήριο
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο απατεώνας της Γουόλ Στριτ που έστησε τη μεγαλύτερη «πυραμίδα»

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 17:40

Ο χρηματιστής Μπέρνι Μέιντοφ, ο άνθρωπος που οργάνωσε την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην Ιστορία, πέθανε σε φυλακή στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο 82χρονος Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο της ομοσπονδιακής φυλακής, κατά πάσα πιθανότητα από φυσικά αίτια.

Αρχισε την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά σε ηλικία 22 ετών με 5.000 δολάρια που είχε βγάλει δουλεύοντας τα καλοκαίρια –μεταξύ άλλων εγκαθιστούσε αυτόματους ποτιστές για το γκαζόν σε κατοικίες στη Νέα Υόρκη. Ιδρυσε την επενδυτική εταιρεία του το 1960 χτίζοντας σταδιακά το όνομα και τη φήμη του που τον έφεραν επικεφαλής του χρηματιστηρίου NASDAQ.

Ο Μέιντοφ είχε στήσει την μεγαλύτερη «πυραμίδα» στην ιστορία (Ponzi scheme, όπως είναι γνωστή διεθνώς). Επειθε ιδιώτες επενδυτές, εταιρείες, αλλά και τράπεζες, να του εμπιστευτούν τα χρήματά τους και πλήρωνε τις (εξωπραγματικές όσο και αβάσιμες) αποδόσεις από τα κεφάλαια που έδιναν οι καινούργιοι και ανυποψίαστοι για την απάτη πελάτες…

Οπως υπενθύμισε το BBC, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ είχε ερευνήσει οκτώ φορές στην εταιρεία του λόγω των εξαιρετικών και ως εκ τούτου ύποπτων αποδόσεών της, όμως ο Μέιντοφ συνέχιζε το έργο του βρίσκοντας διαρκώς νέα θύματα που του έδιναν τις αποταμιεύσεις τους για να τις αυγατίσει.

Αυτό που έφερε τελικά την πτώση του ήταν η ύφεση από την κρίση του 2008. Οταν οι επενδυτές προσπάθησαν να αποσύρουν 7 δισ. δολάρια για να αντεπεξέλθουν στην κρίση, διαπίστωσαν ότι ο Μέιντοφ  δεν μπορούσε να τους καλύψει.

Οι ζημιές των θυμάτων του έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό των 17,5 δισ. δολαρίων. Εταιρείες, τράπεζες, αλλά και ιδιώτες, κάποιοι από αυτούς άνθρωποι του μόχθου, και αρκετοί Ελληνοαμερικανοί αμάμεσά τους, ήταν τα θύματά του. Κάποιοι έχοντας χάσει όλο τους το βιος αυτοκτόνησαν.

Στο δικαστήριο παραδέχτηκε την ενοχή του για το στήσιμο της πυραμίδας και, το 2009, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών.

Πέρυσι, οι δικηγόροι του είχαν καταθέσει αίτημα για την αποφυλάκισή του, με το αιτιολογικό της βεβαρημένης υγείας, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Τον Μέιντοφ είχε υποδυθεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην τηλεοπτική σειρά του αμερικανικού HBO «The Wizard of Lies» («Ο μάγος των ψεμάτων»), σε σκηνοθεσία του Μπάρι Λέβινσον.

Ο Χάρι Μαρκόπολος

Αποκαλυπτική στην περίπτωση της πυραμιδικής απάτης που είχε στήσει ο Μέιντοφ ήταν η δεκαετής έρευνα του ελληνοαμερικανού αναλυτή Χάρι Μαρκόπολος.

Ο ομογενής έκανε αλλεπάλληλες καταγγελίες στη Γουόλ Στριτ για τη δράση του απατεώνα, και το ιστορικό των ενεργειών του αλλά και της όλης υπόθεσης που συγκλόνισε την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά το κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τον τίτλο «Κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...