Η μακρά και ένδοξη καριέρα του συνοψίζεται με δικά του λόγια: σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ίδιος για τη δουλειά του, λοιπόν, έκανε «δημοσιογραφία ιδεών».
Με την παραπάνω φράση παρουσίασε η Corriere della Sera την είδηση του θανάτου του Βίκτορ Ναβάσκι, του διευθυντή και κατόπιν εκδότη της φιλελεύθερης εβδομαδιαίας εφημερίδας The Nation (από το 1978 έως το 2005), αλλά και συγγραφέα.
Ο Ναβάσκι πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 90 ετών. Κατά την Corriere υπήρξε σημαντική «φιγούρα του 20ού αιώνα». Το έντυπό του «ήταν ένα εβδομαδιαίο όχημα ιδεών», με αναλύσεις και διαλόγους, που είχε πλατειά απεύθυνση. Σήμερα, πολλοί από τους διανοουμένους των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Ναβάλσκι άλλαξε τη ζωή τους.
Ο θανών θεωρείται κομβικός παράγοντας για την αμερικανική προοδευτική δημοσιογραφία, αφού «την άλλαξε», όπως δηλώνεται. «Πνευματώδης άνθρωπος, ήταν υποστηρικτής των ανεξάρτητων Μέσων».
Περιγράφοντας τον εαυτό του με αντιθέσεις που εκτός ΗΠΑ ακούγονται μάλλον ασυμφιλίωτες, αν όχι και εξωπραγματικές, ο Ναβάλσκι είχε αυτοχαρακτηριστεί «αριστερός φιλελεύθερος». Από τις αξιομνημόνευτες ρήσεις του, εκείνη που κατανέμει τις ευθύνες για τις ψυχροπολεμικές εντάσεις εξίσου στις δύο υπερδυνάμεις.
Με πτυχίο Νομικής από το Γέιλ, δίδαξε δημοσιογραφία στο Κολούμπια. Πριν από την ανάληψη της διεύθυνσης στο «μικρό» The Nation είχε θητεύσει στους New York Times.
Εγραψε βιβλία για την πολιτική και κέρδισε το National Book Award το 1982 για ένα βιβλίο με θέμα τον μακαρθισμό και τις διώξεις των «κομμουνιστών» του Χόλιγουντ. Αλλο βιβλίο του αφορούσε την περίοδο που ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.
Το 2005 βραβεύτηκε με τη διάκριση George K. Polk για βιβλίο του στο οποίο υπερασπίζεται τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου.