Η Mηλίτσα, η Μαρίτσα και η Ευστρατία, οι τρεις γιαγιάδες της Λέσβου | Λευτέρης Παρτσάλης/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πέθανε η Μαρίτσα, μία από τις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς

Η Μαρίτσα Μαυραπίδη που τάισε όχι μόνο ένα, αυτό της διάσημης φωτογραφίας, αλλά αμέτρητα βρέφη των προσφύγων στη Λέσβο, έφυγε από τη ζωή στα 89 της. Μια ζωή που άξιζε τα χρόνια της
Protagon Team

Η εικόνα τους υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο της αλληλεγγύης των Ελλήνων στο δράμα των προσφύγων, εκεί στα χρόνια της έξαρσης του Προσφυγικού στο Αιγαίο.

Ηταν οι περίφημες γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς, οι οποίες είχαν πάρει αγκαλιά ένα βρέφος και το τάιζαν με μπιμπερό, σε μια συγκλονιστική φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη που τον Οκτώβριο του 2015 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η μεσαία γιαγιά της φωτογραφίας, η Μαρίτσα Μαυραπίδη, είχε περιγράψει τι ζούσε τότε η ίδια και οι φιλενάδες της και μαζί τους όλοι οι ηρωικοί κάτοικοι της Λέσβου, εκείνες τις εβδομάδες, όταν οι βάρκες κατέφθαναν μαζικά στο νησί με οικογένειες που προσπαθούσαν να γλιτώσουν τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων.

«Μόλις τους είδαμε, θαρρείς πως βλέπαμε τους γονείς μας. Πότε ήταν το ’20, το ’22 που ήρθαν απ’ τη Σμύρνη. Ξέρουμε τι θα πει να φεύγεις απ’ τον πόλεμο. Δεν το κάναμε για την κάμερα. Δεν ξέραμε καν μέσα σε τόσο κόσμο, ότι υπήρχε αυτό το παιδί που μας φωτογράφισε», είχε πει στον ιστότοπο thecaller.gr για τη φωτογραφία.

H Μαρίτσα Μαυραπίδη, η μεσαία των εμβληματικών τριών γιαγιάδων της Σκάλας Συκαμιάς στη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη

«Δεν ήταν μόνο το μωρέλι που είδατε εσείς. Μια άλλη μέρα ήρθαν δυο βάρκες. Εκείνες που είχαν μωρά τις έβγαζαν πρώτες. Μου φέρνει μία το μωρέλι και με κάνει να καταλάβω ότι το έφερε σε εμένα γιατί δεν ήξερε τη μαμά του. Το είχα στην αγκαλιά μου και το πήρε ο ύπνος. Πώς θα τη βρίσκαμε τη μαμά του όταν η βάρκα είχε 150 άτομα; Πήγα κοντά στη βάρκα. Θα’ ταν ενός μηνός το μωρό. Τελικά τη βρήκαμε. Είχε στην αγκαλιά της άλλο ένα μωρέλι, θα’ ταν αυτό 1,5 ετών. Αλλη πάλι φορά βγαίνει μια βάρκα και μου δίνουν πάλι το μωράκι. Ήταν μαζί ένας καμένος απ’ τον πόλεμο και πήγε γρήγορα να τον δει ο γιατρός, να του κάνει αλλαγές στα χέρια του. Το είχα εγώ το μωράκι και έκλαιγε. Δεν πρόλαβα να κάνω ένα μπιμπερό και το κούναγα στα χέρια μου. Με βλέπουν και οι άλλες και μου λένε “τι έχεις, τρέμουν τα χέρια σου;”. Πέρασε η ώρα και άργησε να έρθει να το πάρει. Έφυγαν όλοι και μου έμεινε το μωράκι εμένα. Έλεγα σε μια γυναίκα εδώ στο χωριό “βρε Μηλίτσα, μου φαίνεται θα μου μείνει το μωρό εδώ σε εμένα”. Μπορεί να ήταν ζαλισμένος ο πατέρας και να μην ερχόταν να το πάρει . Ήρθε και μου πήρε το μωράκι και μου είπε στα ελληνικά “μπαμπάς”. Παίρνω το μπιμπερό και του το βάζω στην τσέπη και του λέω “πάρ’ το”».

«Τη νύχτα και τη μέρα έρχονταν βάρκες. Καλοί άνθρωποι… Τι να τους φοβηθούμε; Τους κάναμε και γελούσαν, για να ξεχάσουν τη θάλασσα που πέρασαν, να μη θυμούνται από πού έρχονται»…

«Ερχεται κοντά μου ένα μωρέλι και μου τραβάει το χέρι. Νόμισα ότι ήθελε λεφτά και έσκυψα να του πω: “μωρέλι μου, λεφτά δεν κρατάω στο χέρι”. Ήθελε απλά να με φιλήσει. Ήταν λες και μας ξέρανε. Ποιος ξέρει ίσως να μοιάζαμε με τις γιαγιάδες τους»…

Αυτή η γυναίκα, που έζησε σχεδόν ως τα 90 της, ένας κολοσσός της αγάπης και της ζωής, έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Μια ζωή που άξιζε τα χρόνια της…

Συλλυπητήρια από τον δήμαρχο Λέσβου και τον πρόεδρο Συκαμιάς

Τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους της εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, για τον θάνατο της Μαρίτσας Μαυραπίδου. «Μια από τις τρεις γιαγιάδες, σύμβολα των κατοίκων της Λέσβου, που συγκίνησαν με την έμπρακτη και ανιδιοτελή συμπαράσταση που προσέφεραν, με όποιο τρόπο μπορούσαν, στους πρόσφυγες που έφθαναν στο νησί μας και ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα μικρά τους παιδιά» αναφέρει ο κ. Γαληνός.

«Ο συμβολισμός και η αξία της προσφοράς της -που καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό μαζί με δυο συγχωριανές της, την κυρία Ευστρατία και την κυρία Μηλίτσα, την ώρα που φροντίζουν ένα μικρό παιδί, που μαζί με την πρόσφυγα μητέρα του μόλις είχαν φθάσει στο νησί μας – αποτύπωσε την ανεκτίμητη συνεισφορά όλων των γυναικών και γενικότερα του λεσβιακού λαού, στις εξαιρετικά δύσκολες εποχές της έξαρσης της μεταναστευτικής κρίσης» σημειώνει ο δήμαρχος και καταλήγει: «Η Μαρίτσα Μαυραπίδου, με τη δύναμη ψυχής και το παράδειγμα που έδωσε, συγκλόνισε και ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει».

«Αποχαιρετούμε μια γενναία γυναίκα. Μια γυναίκα που έκανε όλους τους Συκαμνιώτες στο χωριό, στη Σκάλα, αλλά και όπου αλλού ζούμε, περήφανους. Την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε για το παράδειγμα και το μήνυμά της» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Συκαμιάς, Γιώργος Σαρόγλου.