Η Μαριάμ Μιρζαχανί | Stanford University
Επικαιρότητα

«Εσβησε» το αστέρι της βραβευμένης ιρανής μαθηματικού Μαριάμ Μιρζαχανί

Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Μετάλιο Φιλντς, ένα από τα σπουδαιότερα βραβεία στα Μαθηματικά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 40 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο
Protagon Team

Ηταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το μετάλλιο Φιλντς, το επονομαζόμενο «Νομπέλ των Μαθηματικών», το οποίο δίνεται σε μαθηματικούς με σημαντικό έργο οι οποίοι είναι κάτω των 40 ετών.

Αυτή η ελπιδοφόρα μαθηματικός, η Ιρανή Μαριάμ Μιρζαχανί πέθανε σε ηλικία 40 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ανακοίνωσε η οικογένεια της.

Είχε γεννηθεί το 1977 στο Ιράν, μόλις δύο χρόνια πριν από την Ισλαμική Επανάσταση. Από νεαρή ηλικία είχε δείξει το ταλέντο της στα μαθηματικά, ενώ, όπως γράφει το BBC, είχε κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στις διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Το 2004 υποστήριξε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ αργότερα δίδαξε στο Στάνφορντ.

Με το Φιλντς βραβεύτηκε το 2014 σε αναγνώριση του έργου της πάνω στη Γεωμετρία των Επιφανειών Ρήμαν και τα Δυναμικά Συστήματα. Ηταν η πρώτη γυναίκα που παραλάμβανε το βραβείο από τη θέσπισή του το 1936 και το πρώτο άτομα ιρανικής καταγωγής.

Σε συγχαρητήριο μήνυμά του με την ευκαιρία της βράβευσής της, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί είχε ανεβάσει μια φωτογραφία της χωρίς το χιτζάμπ, εξοργίζοντας πολλούς σκληροπυρηνικούς στη χώρα.

Πιο πρόσφατα, το 2016, είχε γίνει η πρώτη Ιρανή που έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο στήθος που αργότερα έκανε μετάσταση στα οστά.

Η Μιρζαχανί ζούσε και εργαζόταν στις ΗΠΑ και είχε μία κόρη με τον σύζυγό της Γιαν Βοντάκ, θεωρητικό των υπολογιστών.