Επικαιρότητα

Εφυγε από τη ζωή η Βάσω Παπανδρέου

Υπήρξε εκ των πρωταγωνιστριών του μεγάλου μυθιστορήματος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κυριάρχησε όσο κανένα άλλο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ηταν βουλευτής, υπουργός, η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ΕΕ και έπαιξε κομβικό ρόλο στην άνοδο του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία. Ηταν 79 ετών
Protagon Team

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών την Πέμπτη η Βάσω Παπανδρέου, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια βουλευτής και υπουργός καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε εκ των πρωταγωνιστριών του μεγάλου μυθιστορήματος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κυριάρχησε όσο κανένα άλλο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Υπήρξε για παράδειγμα η πολιτικός με το απόλυτο ρεκόρ σταυρών: Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών. Ή ήταν στον πολύ στενό πυρήνα της ομάδας που είχε γύρω του ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, στα τέλη των 70s και ως την Αλλαγή το 1981.

Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκρούστηκε με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Και έπειτα ήταν μέρος των «τεσσάρων», των στελεχών που δημιούργησαν την πολιτική πλατφόρμα για την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πια στη δύση της ζωής του και κλινήρης στο «Ωνάσειο». Η Παπανδρέου εξάλλου ήταν από τα στελέχη που ασκούσαν ιδιαίτερα σφοδρή κριτική στον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη πρωθυπουργία του.

Η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στο Αίγιο.

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ. Μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, η Βάσω Παπανδρέου διατέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985) και ακολούθησαν κυβερνητικά πόστα: υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το 1989 ανέλαβε επίτροπος της Ελλάδας της ΕΟΚ με αρμοδιότητες την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα μέλος της Κομισιόν.

Το 1997, με τον εμβληματικό ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, στις ημέρες της θητείας της στις Βρυξέλλες, η Βάσω Παπανδρέου προώθησε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της μητρότητα, ενώ δρομολόγησε πρωτοβουλίες για την εμπέδωσε της ισότητας των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα διεθνή ΜΜΕ να την αποκαλέσουν «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» αλλά και «Σιδηρά Κυρία».

Στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία του 1993 και με προίκα την τεράστια απήχησή της (και το ρεκόρ των σταυρών) ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος, με σύνθημα τον περίφημο εκσυγχρονισμό και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην πρωθυπουργία.

Με τη Δάφνη και τον Κώστα Σημίτη το 1996
Με τον Κώστα Λαλιώτη στην κρίσιμη ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 1996 για την εκλογή νέου πρωθυπουργού στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου

Ως υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ενός λεπτού σιγή κράτησε η Ολομέλεια της Βουλής μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

«Έφυγε από τη ζωή η Βάσω Παπανδρέου, στέλεχος του ΠΑΚ στα νεανικά της χρόνια, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έδειχνε ενδιαφέρον και για τη τελευταία πολιτική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν έφυγε λεπτό από το χώρο μας, υπηρέτησε με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ σε κορυφαίες θέσεις».

Ο Βασίλης Οικονόμου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση πρόσθεσε: «Συλλυπητήρια προς την οικογένειά της. Σημαντική προσωπικότητα για σειρά ετών, είχα τη τύχη να τη γνωρίζω προσωπικά και ήταν άνθρωπος και πολιτικός που κοσμούσε τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ήθη της χώρας».

Τα συλλυπητήρια τους έδωσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης και της ΝΕΑΡ, η Σία Αναγνωστόπουλου.

Μητσοτάκης: Yπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου» ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα. Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της. Στην οικογένεια και τους ανθρώπους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Εμβληματική πολιτική προσωπικότητα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αποχαιρέτησε τη Βάσω Παπανδρέου με το παρακάτω μήνυμα:

«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Σημίτης: «Ηταν μια άξια γυναίκα»

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Σημίτης. Και πρόσθεσε:

«Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ.»

Γερουλάνος: Τίμησε τη χώρα της από κάθε αξίωμα

Και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος αποχαιρέτησε την Βάσω Παπανδρέου αναφέροντας: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέος που προκαλούσε η παρουσία της».

Το μήνυμά του:

«Ήταν εκεί όταν γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Έζησε την πολιτική εποποιία ενός Κινήματος που έγινε ένα με την κοινωνία. Άνοιξε δρόμους ισότητας με την παρουσία της, το έργο της, την προσωπικότητά της. Στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της Ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, Συντήρησης. Ακόμα και όσους δεν λύγισε με την πολιτική της υπεροχή, τούς έκανε να υποκλιθούν στη γνώση, τα πιστεύω και το πάθος της. Τίμησε τη χώρα της από κάθε αξίωμα, εθνικό και ευρωπαϊκό.

Τυχεροί όσοι είχαμε την τιμή να την γνωρίσουμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέος που προκαλούσε η παρουσία της. Και είναι τόσο δύσκολο το αντίο. Καλό ταξίδι, Βάσω».