Η Σου Λάιον ως Λολίτα στην ταινία του Κιούμπρικ | imdb
Επικαιρότητα

Πέθανε η Σου Λάιον, η πρωταγωνίστρια της «Λολίτας» του Κιούμπρικ

Η ταινία του 1962 ήταν από την αρχή ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα που βασίστηκε στο απαγορευμένο σε κάποιες χώρες βιβλίο του Ναμπόκοφ
Protagon Team

Η ηθοποιός Σου Λάιον, η οποία έφηβη ακόμη είχε πρωταγωνιστήσει στη «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 73 ετών.

Ηταν μοντέλο με μόλις δύο ρόλους στο ενεργητικό της όταν πήρε μέρος στην οντισιόν, μαζί με 800 άλλες κοπέλες, για να υποδυθεί τον ρόλο της Ντολόρες Χέιζ, της «Λολίτα» που αναστατώνει τον καθηγητή Χάμπερτ.

Η ταινία, βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ήταν από την αρχή ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Το βιβλίο, εξάλλου, μετά την κυκλοφορία του είχε απαγορευτεί στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Κιούμπρικ είχε αλλάξει πολλά στο αρχικό σενάριο, μεταξύ τους και την ηλικία της ηρωίδας από 12 σε 15 έτη, για να ξεφύγει από το αυστηρό κώδικά της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα γυρίσματα έγιναν μυστικά στο Λονδίνο, όταν η Λάιον ήταν μόλις 14 ετών.

Η αντίδραση των κριτικών στην ταινία ήταν μάλλον ανάμεικτη. Πάντως με τον χρόνο, όπως θυμίζει το Variety, οι κρίσεις έγιναν περισσότερο θετικές.

Τα επόμενα χρόνια η Λάιον εμφανίστηκε σε ταινίες του Τζον Χιούστον και του Τζον Φορντ, αργότερα όμως εγκατέλειψε την ηθοποιία.

Είχε παντρευτεί πέντε φορές και είχε μία κόρη.