Ηταν η γυναίκα σε ένα ερωτικό τρίγωνο στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου: Ενας υπουργός Αμυνας του ΝΑΤΟ, ένας διπλωμάτης της Σοβιετικής Ενωσης και στη μέση η Κριστίν Κίλερ. Στο κρεβάτι της εκτυλίχθηκε ένα πολιτικό, κατασκοπευτικό και ερωτικό θρίλερ που συντάραξε τη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Αυτή η γυναίκα-σύμβολο ενός σκανδάλου, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής κατασκόπων, καχυποψίας και σεξουαλικής απελευθέρωσης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.
Οπως ανέφερε ο γιος της, η Κίλερ πέθανε αργά τη Δευτέρα σε νοσοκομείο στο Φάρνμπορο, έξω από το Λονδίνο. Αντιμετώπιζε προβλήματα από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία έπασχε.
Σε μια εποχή που τα ήθη ήταν διαφορετικά, η εξωσυζυγική σχέση στην οποία είχε εμπλακεί το 1963 η μόλις 20χρονη τότε Κίλερ, μοντέλο και χορεύτρια, σόκαρε και εξόργισε τη βρετανική κοινή γνώμη.
Ακόμη περισσότερο γιατί αφορούσε έναν εν ενεργεία υπουργό, τον Τζον Προφιούμο, που είχε το χαρτοφυλάκιο του Αμυνας, αλλά και γιατί υπήρχε και τρίτο πρόσωπο, ένας σοβιετικός διπλωμάτης-στρατιωτικός. Ολα αυτά το 1963, όταν ο κόσμος ήταν ίσως στην πιο επικίνδυνη φάση του Ψυχρού Πολέμου.
Η Κίλερ εργαζόταν ως χορεύτρια σε καμπαρέ στο Σόχο, την κακόφημη τότε γειτονιά του Λονδίνου. Εκεί γνώρισε τον (γιατρό) Στίβεν Γουόρντ, ο οποίος της άνοιξε τον δρόμο για τα κοσμικά πάρτι της εποχής. Αργότερα ο Γουόρντ κατηγορήθηκε για μαστροπεία.
Σε ένα από αυτά τα πάρτι γνώρισε τον 46χρονο Προφιούμο, αλλά και τον βοηθό ναυτικό ακόλουθο της ΕΣΣΔ στη Βρετανία Εβγκένι Ιβανόφ. Συνήψε σχέση και με τους δύο.
Η υπόθεση ήλθε στο φως περίπου τυχαία το 1963. Κάποιος Αλοΐσιους Γκόρντον, ο οποίος φέρεται να κυνηγούσε και να είχε κακοποιήσει την Κίλερ, άρχισε να πυροβολεί κατά της κατοικίας του Γουόρντ όπου είχε καταφύγει η νεαρή. Στην αστυνομία η Κίλερ μίλησε για τις δύο σχέσεις της, λεπτομέρειες που αργότερα διέρρευσαν στον Τύπο.
Ο Προφιούμο παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο Κοινοβούλιο για τη σχέση που είχε μαζί της. Η αποκάλυψη ότι δεν ήταν «απλώς φίλοι», όπως έλεγε ο υπουργός, έφερε την παραίτηση του Προφιούμο, πολύ περισσότερο όταν η αντιπολίτευση επισήμανε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από την παράλληλη σχέση της Κίλερ με έναν Σοβιετικό.
Το πλήγμα για την κυβέρνηση του Συντηρητικού Χάρολντ ΜακΜίλαν ήταν πολύ μεγάλο και φαίνεται να συνέβαλε στην πτώση της μερικούς μήνες αργότερα.
Τελικά, ο Γουόρντ παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά αυτοκτόνησε λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση. Η Κίλερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για ψευδορκία και εξέτισε ποινή έξι μηνών.
Η υπόθεση είχε τεράστιο προσωπικό κόστος και για τη νεαρή Κίλερ, αν και όσο το θέμα ήταν στην επικαιρότητα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όσο μπορούσε την ξαφνική φήμη. Πόζαρε τότε για μια τολμηρή για την εποχή -αλλά σήμερα θρυλική- φωτογραφία όπου κάθεται γυμνή, με την πλάτη της καρέκλας να κρύβει το σώμα της.
Χρόνια αργότερα ο δημοσιογράφος Ντάγκλας Τόμσον, που συνεργάστηκε μαζί της για τα απομνημονεύματά της, έγραψε ότι η Κίλερ «πίστευε απολύτως όλα όσα είχε πει για την υπόθεση Προφιούμο».
Η Κίλερ έκανε αργότερα δύο γάμους που τέλειωσαν μάλλον σύντομα. Απέκτησε δύο γιους από κάθε γάμο. Τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει το όνομά της σε Σλόαν. Ωστόσο τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης την αποχαιρέτησαν με το όνομα και την ιστορία που τη στιγμάτισε: «Christine Keeler, former model at heart of Profumo affair, dies at 75»…