Επικαιρότητα

Πέθανε ένας από τους εθελοντές του εμβολίου της Οξφόρδης

Βραζιλιάνος ο εκλιπών. Ασαφές αν του είχε δοθεί το πραγματικό εμβόλιο και όχι ψευδοφάρμακο, όπως θεωρεί βέβαιο το Bloomberg. Οι κλινικές δοκιμές στη χώρα θα συνεχιστούν
Protagon Team

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, με την Anvisa να επικαλείται το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Αν και η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ακόμη ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί στη χώρα.

Πηγή με γνώση της κατάστασης ανέφερε ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής μετείχε στο ενεργό σκέλος της.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19, αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε και αυτό ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο (placebo).