Πυροσβέστης επιχειρεί κατάσβεση πυρκαγιάς στο Περθ της Αυστραλίας εν μέσω lockdown στην περιοχή | Evan Collis/via REUTERS
Επικαιρότητα

Περθ: Σπάνε την καραντίνα για να γλιτώσουν από τις φλόγες

Σε πανικό βρίσκονται οι κάτοικοι της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, καθώς οι φλόγες απειλούν τα σπίτια τους, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ αυστηρό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού
Protagon Team

Τα σπίτια τους, εν μέσω αυστηρής καραντίνας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τρίτη αρκετοί κάτοικοι του Περθ στην Αυστραλία, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα περίχωρα της πόλης.

Σύμφωνα με τους New York Times (NYT), η φωτιά ξεκίνησε από τα βορειοανατολικά του Περθ και ενισχύθηκε γρήγορα από τις υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρή ατμόσφαιρα και τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, καθώς από τη μία έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια τους και από την άλλη, μία ημέρα πριν, είχε ξεκινήσει η εφαρμογή σκληρών περιοριστικών μέτρων στην πόλη, λόγω εντοπισμού ενός και μόνο κρούσματος κορονοϊού.

«Ευχόμασταν να μη μας τύχουν φωτιές και κορονοϊός μαζί», λέει στους NYT η Τζέμα Μάρτιν, μια 33 εργαζόμενη στον τουριστικό κλάδο, η οποία αναγκάστηκε να πάρει τα παιδιά της και να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Η πυρκαγιά ανάγκασε πολλές οικογένειες από τα περίχωρα του Περθ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε πάρκο αναψυχής το οποίο πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας για παρόμοιες περιπτώσεις. Παρά τη ζέστη, πάντως, όλοι φορούν τις μάσκες τους… EPA/RICHARD WAINWRIGHT

Οι πυροσβέστες δίνουν από τη Δευτέρα άνιση μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση, με αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία, που αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πυρκαγιά το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Αυστραλίας) είχε εξαπλωθεί σε έκταση 70.000 χιλιομέτρων και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μάλιστα, στο ανατολικό Περθ σπίτια και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη.

Σε κατάσταση διπλής εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την περιοχή ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ Μαγκόβαν. «Η δυτική Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με δύο έκτακτες ανάγκες: μια επικίνδυνη πυρκαγιά και το lockdown λόγω της Covid-19», ανακοίνωσε.

Η πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης ότι μόλις οι κάτοικοι αισθανθούν την απειλή της φωτιάς, είναι ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι σπάνε την καραντίνα.

Καραντίνα για ένα κρούσμα!

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τέθηκαν όταν ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο καραντίνας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ετσι, οι κάτοικοι της περιοχής απαγορεύεται να μετακινηθούν με εξαίρεση καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ή σοβαρού προβλήματος υγείας.

Τα εστιατόρια έχουν κλείσει και για το κοινό και δίνουν φαγητό μόνο σε πακέτο, δεν επιτρέπεται η τέλεση γάμων, ενώ στις κηδείες μπορούν να παρίστανται μόνο δέκα άτομα.

Τα μαθήματα στα σχολεία αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα, κλαμπ, μπαρ, παιδικές χαρές, γυμναστήρια, εσωτερικοί αθλητικοί χώροι και υπαίθριες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

Κινηματογράφοι, καζίνο, εκκλησίες, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα παραμένουν επίσης κλειστά.

Τα ξενοδοχεία καραντίνας στην Αυστραλία υποδέχονται όλους όσοι μπαίνουν στη χώρα και η παραμονή τους είναι υποχρεωτική για 15 ημέρες. Οι Αρχές εικάζουν ότι ο εργαζόμενος κόλλησε κορονοϊό από κάποιον που είχε μπει στη χώρα και φιλοξενούνταν στο συγκεκριμένο κατάλυμα, αφού εδώ και μήνες δεν είχε καταγραφεί στην περιοχή ούτε ένα κρούσμα.

Πρόκειται για το πρώτο lockdown που επιβάλλεται στην πόλη έπειτα από εννέα μήνες. Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει η υποψία ότι ο εργαζόμενος είχε μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας.