Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου ο νυχτερινός ουρανός δεν θα έχει φεγγάρι (αυτό ανακτά τις δυνάμεις του για την επόμενη Πανσέληνο), αλλά μάλλον καλύτερα. Διότι στον σκοτεινό ουρανό, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τον ετήσιο χορό των Περσείδων, τη βροχή μετεώρων που θα είναι η πιο εντυπωσιακή της φετινής χρονιάς.
Κάθε χρόνο, σταθερά, τα μετέωρα, τα «πεφταστέρια» της λαϊκής διήγησης, ξεκινάνε την επίδειξή τους στα μέσα Ιουλίου και ρίχνουν αυλαία στα τέλη Αυγούστου. Όπως και οι καλοκαιρινές διακοπές δηλαδή. Μέσα σε αυτό το διάστημα έρχεται για ένα διήμερο η κορύφωση του υπερθεάματος και εφέτος αυτό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οσοι μείνετε ξύπνιοι και έχετε την τύχη να είστε σε κάποια παραλία, ή σε οποιοδήποτε σημείο που ο ουρανός είναι καθαρός και δεν έχει πολλή φωτορύπανση, θα δείτε δεκάδες μετέωρα να πέφτουν από τον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα.
«Είναι μια από τις πιο ενεργές βροχές μετεώρων, που σημαίνει ότι το φαινόμενο θα είναι και ιδιαίτερα ορατό», είπε στην Washington Post ο Τόνι Ράις, της NASA. Εκτός από τις Περσείδες, οι άλλες δύο πιο γνωστές βροχές μετεώρων είναι οι Διδυμίδες και οι Τεταρτίδες, που είναι ορατές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Το φετινό σόου των Περσείδων θα είναι ορατό σε όλον τον πλανήτη, αλλά εμείς στο Βόρειο Ημισφαίριο θα έχουμε τις πιο προνομιακές θέσεις. Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα ορατό περίπου δύο ώρες πριν την ανατολή του ήλιου. Αλλά για όσους δεν αντέχουν τα ξενύχτια, θα έχει ήδη ξεκινήσει από τις 10 το βράδυ.
Οι Περσείδες ξεκίνησαν το 1992, όταν ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ πέρασε ξυστά από τη Γη και μας άφησε παρακαταθήκη ένα τμήμα της «ουράς» του. Μικρά κομμάτια διαστημικής πέτρας και άλλων υλικών, μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης και φλέγονται, δημιουργώντας το υπερθέαμα της κοσμικής βροχής. Ιδιαίτερα οι Περσείδες είναι διάσημες καθώς μετατρέπονται σε θεαματικές μπάλες φωτιάς, μερικές φορές πιο λαμπερές και από την Αφροδίτη. «Κάποιοι μετεωρίτες πέφτουν φλεγόμενοι έως κια για 2 δυετερόλεπτα», λέει ο Ράις. «Είναι λιγότεροι, αλλά πολύ θεαματικοί».
Οι Περσίδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από εκεί που δείχνουν να έρχονται όταν πέφτουν στη Γη, αλλά στην πραγματικότητα ο Περσέας δεν είναι η πηγή προέλευσής τους. Απλώς χρησιμεύει ως «πυξίδα» για να τις δούμε. Μόλις πέσει η νύχτα, κοιτάξτε προς τα βορειοανατολικά του ουρανού. Εκεί θα δείτε τον Περσέα κι από κει θα δείτε να έρχονται οι Περσείδες.
Για να δείτε το ουράνιο σόου είναι πολύ σημαντικό:
♦ Να είναι πολύ σκοτεινά. Οσο πιο βαθύ το σκοτάδι στο σημείο που βρίσκεστε, τόσο περισσότερους μετεωρίτες θα δείτε.
♦ Να είστε υπομονετικοί. Πρέπει να μείνετε έξω τουλάχιστον για 15 λεπτά πριν συνηθίσουν τα μάτια σας στο σκοτάδι. Για να δει κανείς σε όλο τους το μεγαλείο τους μετεωρίτες, χρειάζεται περισσότερη από μια ώρα.
♦ Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι. Κάθε φορά που κοιτάτε την οθόνη του, λιγοστεύουν οι ελπίδες σας να δείτε μετεωρίτες.