Διαδηλωτές τρέχουν να βοηθήσουν έναν νέο που κείτεται στο έδαφος χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικών στη Λίμα | Michael Macdonald/via REUTER
Επικαιρότητα

Περού: Επτά νεκροί στις διαδηλώσεις εναντίον της νέας προέδρου – ζητούν εκλογές άμεσα

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο βρίσκεται υπό κράτηση για απόπειρα πραξικοπήματος. Στο πλευρό του Μεξικό, Κολομβία, Βολιβία και Αργεντινή
Protagon Team

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η πολιτική κρίση στο Περού, όπου επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους διαδηλωτές, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, στις περιφέρειες Αρεκίπα (στα νότια) και Τσιντσέρος (στα νοτιοανατολικά), ενώ την Κυριακή είχαν σκοτωθεί άλλα δύο άτομα. Τρεις από τους επτά νεκρούς είναι έφηβοι.

Οι διαδηλώσεις εναντίον της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και υπέρ της προκήρυξης εκλογών, εξαπλώθηκαν σε όλη την επικράτεια μετά την αποπομπή του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος, μετά από 17 μόλις μήνες στην εξουσία.

Ο Καστίγιο συνελήφθη από τους ίδιους τους σωματοφύλακές του καθώς πήγαινε στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Στα επεισόδια που σημειώνονται από τότε, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στην Τσιντσέρος, στην περιφέρεια Απουρίμακ, ιδιαίτερη πατρίδα της Μπολουάρτε.

Ο πέμπτος θάνατος της ημέρας καταγράφηκε στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, όπου επενέβη η αστυνομία για να διώξει από το αεροδρόμιο εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τον διάδρομο αποπροσγειώσεων κι είχαν στήσει φλεγόμενα οδοφράγματα.

Την Κυριακή, δυο άνθρωποι, μια έφηβη κι ένας νέος, σκοτώθηκαν στην Ανταουάιλας, επίσης στην Απουρίμακ.

Αστυνομικοί αντιμέτωποι με διαδηλωτές στην Αρεκίπα – REUTERS/Oswald Charca

Η Μπολουάρτε ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο και πήρε τη θέση έως το 2026, όταν είναι προγραμματισμένες οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Ομως, οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση διεξαγωγή τους καθώς η Μπολουάρτε δεν είναι εκλεγμένη.

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης να επισπευστεί η ημερομηνία των εκλογών, να διεξαχθούν το 2024 αντί του 2026, κάθε άλλο παρά κατευνάζει το κλίμα. Οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν την «άμεση απελευθέρωση» του Καστίγιο και το κλείσιμο του Κογκρέσου.

Κοινό ανακοινωθέν τεσσάρων χωρών υπέρ του Καστίγιο

Οι αριστερές κυβερνήσεις του Μεξικού, της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Κολομβίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Καστίγιο με κοινό ανακοινωθέν τους.

«Ο πρόεδρος Καστίγιο Τερόνες, από την ημέρα της εκλογής του, μετατράπηκε σε θύμα διωγμού, εχθρικού, αντιδημοκρατικού, κατά παραβίαση του Αρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών και δημοσιοποιήθηκε από το μεξικανικό και το κολομβιανό ΥΠΕΞ.

«Παροτρύνουμε όλους όσους αποτελούν μέρος των (περουβιανών) θεσμών να απέχουν από την αναίρεση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις ελεύθερες εκλογές», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Αστυνομικός επιτίθεται σε διαδηλώτριες, στη Λίμα – REUTERS/Sebastian Castaneda

Το περουβιανό Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχει η Δεξιά, ενέκρινε απόφαση που επιτρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προσαχθεί ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος υφίσταται από τη δικαιοσύνη «μεταχείριση» η οποία «παραβιάζει» την Αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνουν οι τέσσερις κυβερνήσεις που υπογράφουν το κείμενο.