H ανεξάρτητη πια βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα στις δηλώσεις στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Οpen | YouTube/Οpen
Επικαιρότητα

Πέρκα για Τσίπρα: «Τοο little too late» – «Σάλτσες πουμαρό» αυτά που λέει ο Κασσελάκης

Νεα «πυρά» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Κερασάκι στην τούρτα» η ομιλία του στην ΚΕ. «Καμαρώνουμε για το "μαξιλάρι" Τσακαλώτου των €37 δισ.». Τι ειπε η ανεξάρτητη πια βουλευτής Φλώρινας για τη φημολογούμενη συνεργασία «Ομπρέλας» με τον νέο, πράσινο φορέα που ανακοίνωσε ο Πέτρος Κόκκαλης
Protagon Team

Aιχμές για τη στάση του απελθόντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τόσο κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών όσο και με το όψιμο ενδιαφέρον του για τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, άφησε η  ανεξάρτητη -πλέον- βουλευτής, Πέτη Πέρκα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής  στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN.

Αντί σχολίου για τις τελευταίες παρεμβάσεις-επαφές Τσίπρα, η κυρία Πέρκα επεφύλαξε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό ένα λακωνικό «Too little, too late» για να εξηγήσει στη συνέχεια :

«Τώρα, είναι ολόκληρη συζήτηση, θα μπορούσε να είχε παρέμβει στη διαδικασία της εκλογής του προέδρου. Με ουδετερότητα. Να πει, “δεν μού έστειλε SMS ποτέ η Αχτσιόγλου” . Αυτό περιμέναμε να το ακούσουμε αλλά δεν το ακούσαμε».

Οσο για τον χαρακτηρισμό  «αποστάτες», που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης για την ομάδα των 6+6, σε περίπτωση αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η  ίδια δήλωσε πως «δεν αισθάνομαι καθόλου αποστάτρια. Αισθάνομαι ότι είμαι πολύ συνεπής και ακολουθώ αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι που έκανα στην ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Εγώ συνεχίζω τον δρόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε», ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθως επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη τόσο για το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου όσο και για τη σχέση που (δεν) έχει με την Αριστερά:

«Ούτε μία στιγμή δεν αμφισβητήσαμε την εκλογή του προέδρου», είπε η βουλευτής Φλώρινας. «Δεν είναι αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι, με αγωνία παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα του κυρίου Κασσελάκη. Στο πολιτικό κενό. (Έλεγε) “Θα τα αλλάξω όλα”. Ποια όλα; Εδώ εμείς έχουμε μάθει, παρόλο που μάς είπε ότι αυτές είναι σάλτσες “πουμαρό”, στην Αριστερά διαβάζουμε, τεκμηριώνουμε, προβληματιζόμαστε, αλλάζουμε γνώμη, συνθέτουμε, διαφωνούμε. Δεν γίνεται έτσι.

»[…] Είναι προφανές ότι, ο κ. Κασσελάκης, ούτε στην Αριστερά ήταν. Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει και εγώ το σέβομαι. Οι αποφάσεις μας ήταν πολιτικές, δεν ήταν τόσο γρήγορες, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός. Ερχονταν το ένα πάνω από το άλλο και, για μένα προσωπικά, η ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Όχι ότι πριν δεν υπήρχαν όλα αυτά αλλά εκείνη τη στιγμή που τον άκουγα κατάλαβα ότι δεν υπάρχει σωτηρία.

»Συγχρόνως άφησε έναν εσμό θα έλεγα υβριστών, σεξιστών στο διαδίκτυο, να κάνει το κλίμα τόσο αποκρουστικό και χυδαίο που δεν μπορούσε να γίνει καμία πολιτική συζήτηση».

Στον αντίποδα κληθείσα να σχολιάσει χαρακτηρισμούς στελεχών της «Ομπρέλας» για τον Στέφανο Κασσελάκη, απάντησε λέγοντας: «Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ είναι πολιτικά φαινόμενα, θα καταγραφούν στην πολιτική ιστορία. Δεν είναι σαν να σάς λέω Μακρόν, για παράδειγμα. Ο τραμπισμός είναι ένα πολιτικό φαινόμενο το οποίο είναι άξιο λόγου. Για μένα σημαίνει λαϊκισμό. Όλα αυτά λύνονται στα όργανα. Ξέρετε πότε συγκλήθηκαν; Αφού γύρισε όλη την Ελλάδα, αφού πήγε στην Κύπρο, η κοινοβουλευτική ομάδα. Πολιτική γραμματεία αργότερα και η πρώτη κεντρική επιτροπή ενάμισι μήνα μετά την εκλογή του. Η πρώτη δουλειά ενός προέδρου ειδικά όταν δεν ξέρει το κόμμα, είναι να γνωρίσει τα στελέχη».

Οσο για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll που,για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, δείχνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται πλέον τρίτο κόμμα, η ανεξάρτητη βουλευτής εκτίμησε  ότι αυτό οφείλεται μερικώς και στην αποχώρηση της Ομπρέλας.

«Οι λόγοι είναι πολλοί και ακολουθούν μία στρατηγική ήττα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, είπε, «[…] εκτός από τους βουλευτές, στη βάση του κόμματος, κάθε μέρα έχουμε αποχωρήσεις. Σοβαρών στελεχών, που κρατάνε τις οργανώσεις», ενώ όπως επεσήμανε, τα στελέχη που αποχωρούν δεν ανήκουν όλα στην «Ομπρέλα».

Για το ενδεχόμενο τέλος να ακολουθήσουν αποχωρήσεις βουλευτών των 6+6, απάντωσε πως «δεν περιμένουμε να έρθουν και άλλοι». Εκτίμησή της ωστόσο ήταν ότι « όποιος από εδώ και πέρα μείνει, θα είναι ο επόμενος που, σε ένα οργουελικό τελείως σκηνικό, θα φταίει για οποιαδήποτε ήττα. Αυτό το έχουμε εισπράξει όλοι. Δηλαδή φεύγει η “Ομπρέλα” τελειώνουμε, δε χάσαμε και πολλά, δύο έδρες. Οι επόμενοι, αν μείνουν, είναι εσωκομματική αντιπολίτευση. Αρα, όταν δεν υπάρχει διάλογος και ανοχή».

Αναφορικά εξάλλου με τη φημολογούμενη συνεργασία «Ομπρέλας» με τον νέο, πράσινο φορέα που ανακοίνωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, η κυρια Πέρκα αρκέστηκε να σημειώσει πως «έχω συνεργαστεί πολύ καλά με τον κ. Κόκκαλη, αλλά δεν θέλω να περιγράψω αυτό, λέω πώς θα συνεχίσουμε στο σημερινό τοπίο. Πρέπει να κάνεις ένα πολιτικό φορέα σε βάθος χρόνου ο οποίος θα απαντάει στα σύγχρονα ζητήματα, με τεκμηριωμένες ,και επιμένω σε αυτό, προτάσεις. Εύχομαι όσο το δυνατό νωρίτερα».

Και στο παρεπόμενο ερώτημα αν η Εφη Αχτσιόγλου είναι ένα  καλό πρόσωπο να ηγηθεί ενός δυνητικού νέου φορέα, τόνισε: «Δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα είναι πάρα πολύ νωρίς αλλά εγώ την εκτιμώ, είχα υποστηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον πρώτο γύρο και την Έφη Αχτσιόγλου στον δεύτερο, και τους δύο τους εκτιμώ πάρα πολύ, τους ξέρω χρόνια, είναι ανοιχτό».

Η Πέτη Πέρκα επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα ενώ για το τηλεφώνημα που της έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είπε ότι «ήθελε μία συζήτηση. Δεν μού ζήτησε συγγνώμη αλλά η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να με κρατήσει. Εμένα δεν με ικανοποιεί αυτη η προσωπική προσέγγιση παρόλο που το βάζω στα θετικά αλλά δεν είναι και τόσο άξια λόγου».

Τέλος, για τη σφοδρή  κριτική που επέλεξε να ασκήσει  ο Στέφανος Κασσελάκης στον επίσης αποχωρήσαντα πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το »μαξιλάρι» των 37 δισ., η βουλευτής Φλώρινας ήταν σαφής:

«Για τα 37 δισ. έχουμε καμαρώσει όλοι, από πολλές θέσεις. Αυτό το πράγμα που εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πολλές φορές δια στόματος προέδορυ, έχουν μπει όλα τα επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και αυτή η ρητορική ότι, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα, έγινε ότι, οι Αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ φταινε για όλα. Για τη θεωρητική κατάρτιση και τη γνώση του κ. Τσακαλώτου στα οικονομικά, για τη θητεία του ως υπουργού οικονομικών, είμαι πολύ περήφανη».