Πώς φαίνονται στο μικροσκόπιο τα νανοσωματίδια που απελευθερώνονται σε ένα πλαστικό ποτήρι όπου προσθέτουμε ζεστό καφέ ή τσάι | N.Hanacek /NIST
Επικαιρότητα

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια περιέχει ο καφές take away

Oταν πέφτει το καυτό ρόφημα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, αποκολλώνται μερικά τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια, τα οποία δια της πεπτικής οδού καταλήγουν στον οργανισμό μας, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές
Protagon Team

Τα πλαστικά, όπως σακούλες, συσκευασίες τροφίμων κ.ά. δεν μολύνουν μόνο το περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Πώς μπορεί όμως να μας προκαλέσει πρόβλημα το πλαστικό, αφού το βλέπουμε και αποφεύγουμε να το καταναλώσουμε; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Σταθμών και Τεχνολογίας (NIST) του υπουργείου Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας είναι τα τα πλαστικά σκεύη μιας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά για το ποτό ή το φαγητό τους εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science and Technology, τα πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσεως στα οποία παίρνουμε τον καφέ ή το τσάι απ’ έξω, περιέχουν 25 χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικής ύλης, τα λεγόμενα μικροπλαστικά, τα οποία φυσικά πίνουμε μαζί με το ρόφημά μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν πέσει το καυτό ρόφημα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, θα αποκολλήσει μερικά τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια, τα οποία θα καταλήξουν δια της πεπτικής οδού στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές, πόσα από αυτά και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος, ώστε να έχει προβλήματα στην υγεία του. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα σωματίδια κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων, αλλά είμαστε βέβαιοι για την παρουσία τους μέσα στα ροφήματα» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ζανγκμέιστερ, χημικός του NIST.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική παρόμοια με αυτή με την οποία ανιχνεύονται τα μικροσκοπικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια μια σειρά από μεθόδους ανάλυσης σωματιδίων. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι τα πλαστικά σωματίδια που απελευθερώνονται μέσα στα ροφήματα από τα πλαστικά ποτήρια, είναι από 30 έως 80 νανόμετρα το καθένα. «Η μελέτη μας είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες αντίστοιχες, διότι αυτά τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπορούν να εισχωρήσουν μέσα σε ένα κύτταρο, προκαλώντας πιθανότατα προβλήματα στη λειτουργία τους» αναφέρει ο Ζανγκμέιστερ.

Ποτήρι από… σπίτι

Η έρευνα έρχεται να δώσει ακόμη ένα κίνητρο στην καμπάνια των περισσότερων καφέ, τα οποία προτρέπουν τους πελάτες να πηγαίνουν με το δικό τους ποτήρι, θερμός ή κούπα, για να τους φτιάχνουν και να τους σερβίρουν τον καφέ τους.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην Ελλάδα επιβλήθηκε πράσινο τέλος 10 λεπτών ανά συσκευασία καφέ (ποτηράκι και καπάκι), το οποίο βέβαια δεν χρεώνεται όταν κάποιος έχει το δικό του ποτήρι. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η διαδικασία αυτή θα είναι προστατευτική όχι μόνο για το περιβάλλον και την τσέπη, αλλά και για την υγεία των καταναλωτών.