Για πρώτη φορά η Τζέιν Φόντα συνελήφθη με την κατηγορία ότι έφερνε κρυφά ναρκωτικά στις ΗΠΑ από τον Καναδά. «Ηταν βιταμινούχα χαπάκια, ωστόσο αυτό δεν έκανε εντύπωση στον αξιωματικό της αστυνομίας του Κλίβελαντ, που παρατήρησε ότι η διαταγή [για τη σύλληψη] είχε έρθει από τον Νίξον και τον Λευκό Οίκο», γράφει η Τζέιν Φόντα σε άρθρο της στον βρετανικό Guardian. με αφορμή την διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή, την COP26, που πρόκειται να αρχίσει στο τέλος του μήνα.
Αυτά συμβαίνανε το 1970, όταν η Τζέιν είχε μόλις ξεκινήσει μια περιοδεία σε πανεπιστημιουπόλεις διαμαρτυρόμενη κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Συνελήφθη, λοιπόν, και μετά από μια νύχτα στο κρατητήριο την άφησαν ελεύθερη. «Νομίζω», γράφει στον Guardian, «ότι η ιδέα ήταν να απαξιωθεί η αντίθεσή μου στον πόλεμο και ίσως να ακυρωθούν οι ομιλίες μου. Αντ’ αυτού ήρθαν χιλιάδες φοιτητές. Η πρώτη μου σύλληψη δεν έγινε για κάποια πράξη ανυπακοής αλλά το μάθημα που πήρα από αυτή τη σουρεαλιστική εμπειρία ήταν πόση δύναμη μπορεί να έχουν τα ιδανικά σου όταν τα βάζεις μπροστά στην κρατική μηχανή. Πενήντα χρόνια αργότερα αυτό εξακολουθεί να ισχύει Και όπως επιβεβαιώνουν οι εξαιρετικοί ακτιβιστές που αφηγούνται εδώ τις ιστορίες τους, παραμένει ένα απαραίτητο μέσο για να μας ακούσουν εκείνοι που θα προτιμούσαν να μας αγνοήσουν».
Προβάλλοντας το βιβλίο της για το κλίμα στο Instagram
«Σήμερα, η κλιματική κρίση απαιτεί συλλογική δράση σε μια κλίμακα που η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει ποτέ προηγουμένως, πράγμα που περιστασιακά μπορεί να προκαλεί απελπισία», γράφει η μαχητική ακτιβίστρια και ηθοποιός. «Αλλά το αντίδοτο σε αυτό το συναίσθημα είναι να κάνεις κάτι», τονίζει. «Το ερώτημα είναι: Τι; Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να πεις όχι στο κρέας και στα πλαστικά μιας χρήσης, δεν αρκούν όταν ο χρόνος δεν είναι πια με το μέρος μας. Πρέπει να πάμε πιο μακριά, πιο γρήγορα. Αντί να αλλάξουμε καλαμάκια και λαμπτήρες, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αλλαγή πολιτικής και πολιτικών», επισημαίνει, και προσθέτει ότι χρειαζόμαστε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που θα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων για το κλίμα.
«Η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Στα 83, εξακολουθώ να είμαι έτοιμη να συλληφθώ όταν το απαιτήσει η περίσταση», λέει και το εννοεί. Τελευταία άλλωστε έχει συλληφθεί τέσσερις φορές.
Γράφει ακόμη ότι νέοι όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, καλούν τις μεγαλύτερες γενιές να αντιδράσουν και αναρωτιέται γιατί η αποστολή της λύσης του προβλήματος να βαραίνει εκείνους που δεν το δημιούργησαν.
Αναφέρεται επίσης στους 400 επιστήμονες από 20 και πλέον χώρες οι οποίοι το 2019 κάλεσαν τον κόσμο σε πολιτική ανυπακοή υποστηρίζοντας ότι «η συνεχιζόμενη κυβερνητική αδράνεια για την κλιματική και οικολογική κρίση δικαιολογεί τώρα ειρηνικές, μη βίαιες διαμαρτυρίες και άμεση δράση, ακόμη και αν αυτό ξεπερνά τα όρια του ισχύοντος νόμου». Σκέφτηκε, λοιπόν τότε η Τζέιν Φόντα: «Αν μπορούσα να συλληφθώ στα 80 μου, ίσως να το προσέξουν. Οι άνθρωποι μπορεί να πουν: αν εκείνη μπορεί να το κάνει, μπορώ και εγώ».
Στα 83 της η Τζέιν Φόντα παραμένει ακατάβλητη και μαχητική
Με τη βοήθεια της Greenpeace η Φόντα λανσάρισε τις Fire Drill Fridays και για τέσσερις μήνες διαδήλωναν στην Ουάσινγκτον, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα έξω από το Καπιτώλιο. Όταν τη συνέλαβαν δεν φοβήθηκε, αλλά ούτε και θεωρεί τον εαυτό της ήρωα: «Ηταν αυτό που ήθελα», γράφει στον Guardian, «να βάλω το σώμα μου μπροστά, να ευθυγραμμιστώ με τις αξίες μου. Υπάρχει κάτι ισχυρό στο να μην ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί, να ξέρεις ότι για ένα διάστημα δεν θα έχεις τον έλεγχο, αλλά να προχωράς και να το κάνεις ούτως ή άλλως». Την επόμενη ημέρα την άφησαν ελεύθερη όχι όμως και μια σειρά από άλλες γυναίκες, μαύρες, πράγμα που έδωσε στη διάσημη ηθοποιό άλλο ένα μάθημα για το πόσο διαφορετικά μεταχειρίζεται το κράτος τους ανθρώπους, ανάλογα με τη φυλή και τη θέση τους στον κόσμο.
«Ελπίζω», γράφει ακόμη «ότι η ανυπακοή μου μπορεί να είναι μια μικρή συμβολή στον αγώνα για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να κάνουν άμεσες, τολμηρές πολιτικές αλλαγές που θα τερματίσουν κάθε νέο έργο εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, θα διασφαλίσουν μια δίκαιη μετάβαση σε πληττόμενους εργαζόμενους και κοινότητες, και θα τα αντικαταστήσουν επενδύοντας σε πράσινα ενεργειακά συστήματα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν με κάθε μισό βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, και αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιοι ηγέτες κινούνται προς την αντίθετη τέλος, κατεύθυνση», λέει.
Τονίζει τέλος ότι είναι απαραίτητο να ξεσηκωθούμε όλοι και να πιέσουμε τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στην COP26, την επόμενη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη από 31 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου: «Είμαστε η τελευταία γενιά η οποία έχει ακόμα την ευκαιρία να επιβάλει μια αλλαγή πορείας που μπορεί να σώσει ζωές και είδη σε τεράστια κλίμακα. Θυμηθείτε: η θεραπεία για την απελπισία είναι η δράση. Και αν μπορείτε να μπείτε στην πρώτη γραμμή, ποιος ξέρει ποιον μπορείτε να εμπνεύσετε;»