Το μέλλον της κτηνοτροφίας βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο στα νερά μιας μικρής αποβάθρας του λιμανιού του Ρότερνταμ, ανάμεσα σε πλοηγίδες, τερατώδη πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ και τεράστιους γερανούς. Το μέλλον της κτηνοτροφίας το δείχνει στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη πλωτή φάρμα στον κόσμο στην οποία, χάρη σε 32 αγελάδες που φιλοξενούνται εκεί, παράγονται ήδη 800 λίτρα γάλακτος την ημέρα.
Πρόκειται για μια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα συνολικής έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται σε τρία επίπεδα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο ισόγειο πραγματοποιείται η επεξεργασία του γάλακτος, στον πρώτο όροφο διαβιώνουν τα ζωντανά, ενώ στον τρίτο όροφο φυλάσσονται οι ζωοτροφές. Βάση της φάρμας αποτελεί μια τετραγωνική φορτηγίδα και το κυρίαρχο στοιχείο του κτίσματος είναι το γυαλί. Για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάνελ και χρησιμοποιούνται συλλέκτες βρόχινου νερού.
«Πλεονέκτημα αποτελεί και το ότι οι φάρμες θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις και αυτό θα επιφέρει μείωση του κόστους μεταφοράς, προσφέροντας συγχρόνως σε όλους τη δυνατότητα να τρέφονται υγιεινά. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται μια υδάτινη έκταση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε σπίτια, σχολεία, ή όπως απέδειξα εγώ, μια φάρμα», πρόσθεσε ο 64χρονος Ολλανδός, ο οποίος έχει δεχτεί ήδη προτάσεις για τη δημιουργία παρόμοιων πλωτών κτηνοτροφικών μονάδων στη Σιγκαπούρη, στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
Θεμέλια της πλωτής φάρμας αποτελούν η βιωσιμότητα και η ανακύκλωση, ενώ η κατασκευή της κόστισε συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσέφεραν στον Πίτερ βαν Βινγκέρντεν ιδιώτες επενδυτές που νοιάζονται για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
«Η τροφή των αγελάδων προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα τα οποία διαφορετικά θα καίγονταν, συμβάλλοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παίρνουμε επίσης σιτάρι από μια τοπική ζυθοποιία, καθώς και το κουρεμένο γκαζόν από το όμορο γήπεδο της Φέγενορντ δύο φορές την εβδομάδα», εξήγησε ο καινοτόμος κτηνοτρόφος, σημειώνοντας ότι οι αγελάδες του τρελαίνονται για τη χλόη πάνω στην οποία τρέχουν οι παίκτες της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ρότερνταμ.
Οσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν τα εκτρεφόμενα ζώα, «διαχωρίζονται εντός της φάρμας και με τα περιττώματα παράγουμε λίπασμα το οποίο στη συνέχεια πουλάμε, ενώ από τα ούρα ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να εκχυλίζουμε ανόργανα άλατα χάρη σε μια μελέτη που αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ».
Ομως ο Πίτερ βαν Βινγκέρντεν δεν ενδιαφέρεται μόνον για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης στον διδακτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πλωτή φάρμα του. «Μας επισκέπτονται πολλοί μαθητές και ευελπιστώ η φάρμα μου να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα παιδιά. Στο Ρότερνταμ τα 2/3 των πολιτών δεν είναι ολλανδικής καταγωγής και υπάρχουν πολλοί Τούρκοι, Μαροκινοί και Αφγανοί. Μεταξύ των αγελάδων μας, αυτά τα παιδιά που ενδέχεται να μεγάλωσαν στις πιο φτωχές περιφέρειες της πόλης, βρίσκουν κάτι που τους θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι παππούδες τους σε χώρες μακρινές», εξήγησε.
Πέρα από γάλα, αυστηρά πλήρες, στην πλωτή φάρμα παράγονται επίσης βούτυρο και δύο τύποι γιαουρτιού. «Πριν ξεσπάσει η πανδημία πουλούσαμε τα προϊόντα μας και στα μπαρ και τα εστιατόρια της γειτονιάς. Αλλά από τον Μάρτιο έχουν παγώσει όλα. Οταν αρχίσει ξανά η δουλειά θα πρέπει να καλύψουμε τις απώλειες μέσα σε λίγους μήνες», ανέφερε ο ολλανδός επιχειρηματίας, ο οποίος αναζητά ήδη κεφάλαια για μια δεύτερη πλωτή φάρμα. «Θα την κατασκευάσω δίπλα στη φάρμα με τις αγελάδες και θα περιλαμβάνει ένα ορνιθοτροφείο και κάθετους λαχανόκηπους, στους οποίους θα καλλιεργώ μαρούλια, βασιλικό, μέντα και άλλα αρωματικά φυτά», αποκάλυψε στον συνομιλητή του.