297
Η βάση Halley εκκενώθηκε υπό τον φόβο η περιοχή στην οποία βρίσκεται να μετατραπεί σε παγόβουνο | BAS

Εκκενώθηκε βρετανική βάση σε ασταθή περιοχή της Ανταρκτικής

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2021, 12:46
Η βάση Halley εκκενώθηκε υπό τον φόβο η περιοχή στην οποία βρίσκεται να μετατραπεί σε παγόβουνο
|BAS

Εκκενώθηκε βρετανική βάση σε ασταθή περιοχή της Ανταρκτικής

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2021, 12:46

Η βάση Halley που βρίσκεται στην παγοκρηπίδα Brunt είναι μια από τις παλαιότερες και μόνιμα επανδρωμένες βάσεις που έχει εγκαταστήσει η Βρετανία από το 1950, οπότε και αποφάσισε να εδραιώσει την παρουσία της στην Ανταρκτική.

Εκτοτε, η Βρετανική Αποστολή Ανταρκτικής (BAS) έχει μόνιμη παρουσία στην παγωμένη ήπειρο και πραγματοποιεί έρευνες και πειράματα με την συμμετοχή και συνεργασία 20 βρετανικών πανεπιστημίων και 120 εθνικών αλλά και διεθνών οργανισμών.

Η παγοκρηπίδα Brunt παρουσιάζει αστάθειες από την δεκαετία του 1970 αλλά οι κλιματικές αλλαγές έχουν εντείνει τα φαινόμενα αποκολλήσεων των πάγων σε διάφορα σημεία. Για αυτόν τον λόγο η BAS έχει αναγκαστεί  να μετακινήσει την βάση από την αρχική της τοποθεσία σε σημεία πιο ασφαλή.

Παρόλα αυτά, πριν από λίγες εβδομάδες τα δεδομένα από τους αισθητήρες που έχουν τοποθετήσει οι επιστήμονες στην παγοκρηπίδα σε συνδυασμό με δορυφορικές παρατηρήσεις προκάλεσαν συναγερμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή που βρίσκεται ο σταθμός επίκειται μια μεγάλη αποκόλληση πάγων που θα προκαλέσει την δημιουργία ενός ή και περισσότερων παγόβουνων έκτασης το κάθε ένα εξ αυτών 1500 τετραγωνικών χλμ. Για αυτό η διοίκηση της BAS προχώρησε στην άμεση εκκένωση του σταθμού.

Οπως αναφέρει το BBC, επτά μηχανικοί επέστρεψαν στον σταθμό αφού είναι απαραίτητο να συντηρηθούν τα συστήματα που ελέγχουν διάφορα επιστημονικά όργανα τα οποία δουλεύουν αυτόνομα. Αλλοι τρεις μηχανικοί αναμένεται να μεταβούν εκεί τις επόμενες μέρες και θα παραμείνουν για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Οι ειδικοί που μελετούν τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το σημείο που βρίσκεται η βάση Halley είναι μακριά από το σημείο που θα συμβεί η αποκόλληση και ο κίνδυνος είναι από ελάχιστος ως ανύπαρκτος. Παρόλα αυτά η διοίκηση της BAS είναι διστακτική προς το παρόν στο να επανδρώσει ξανά μόνιμα την βάση περιμένοντας να δει πως εξελίσσεται το φαινόμενο της αποκόλλησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...