«Αντίο χειμώνα, ήρθε η άνοιξη!» Ο τίτλος που επέλεξαν κάποιες ισπανικές εφημερίδες προτού καν μπει ο Φεβρουάριος για να περιγράψουν τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στη χώρα τους είναι ξεκάθαρος, έγραψε η Repubblica. Μέσα σε λίγο καιρό περάσαμε από τα χειμωνιάτικα μπουφάν στα κοντομάνικα μπλουζάκια, με ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη μήνα Ιανουάριο, η οποία, εν αναμονή της επίσημης επιβεβαίωσης, μπορεί να είναι και 30,7 βαθμούς στην Γκαβαρντά της Βαλένθιας. Ισως και 31,5 βαθμούς ανέβηκε ο υδράργυρος στη Μούρθια και 31,1 στο Εσπινάρντο. Τον μήνα που θεωρείται από τους πιο κρύους του χρόνου για την Ισπανία, βρισκόμαστε πάνω από τους 30 βαθμούς.
Ακραίες θερμοκρασίες για χειμώνα, οι οποίες θα οδηγήσουν, αν δεν ξεπεραστούν στη συνέχεια, να θυμόμαστε την 25η Ιανουαρίου ως μία από τις θερμότερες ημέρες του ευρωπαϊκού χειμώνα. Αυτά τα ρεκόρ οφείλονται στην ισχυρή παρουσία ενός αντικυκλώνα που μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα διατηρήσει υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, καθώς συσχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οπως υπενθύμισαν οι εκθέσεις Copernicus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της Γης από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Το 2024 ενδέχεται να το ξεπεράσει σε μέσες θερμοκρασίες.
Ηδη την πρώτη ημέρα του νέου έτους, σύμφωνα με τα γραφικά του Climate Reanalyzer, το οποίο συνδυάζει πολλαπλά μοντέλα ανίχνευσης, η ανωμαλία της θερμοκρασίας βρέθηκε να είναι +1,3 βαθμοί παγκοσμίως. Για «τρελές, συγκλονιστικές» θερμοκρασίες κάνει λόγο ο ισπανός μετεωρολόγος Ρομπέρτο Γκράντα, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία δεδομένα για την Ισπανία. Επιπλέον, εξετάζοντας δεδομένα που χρονολογούνται τη δεκαετία του ‘60, λέει ότι «οι ζεστές ημέρες του χειμώνα στην Ισπανία έχουν πλέον διπλασιαστεί».
Η έντονη παρουσία του αντικυκλώνα, που είναι ικανός να φέρει θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 15 βαθμούς στην Ιταλία, δεν αναστάτωσε, ωστόσο, μόνο την Ισπανία: στη Γαλλία, για παράδειγμα, στην περιοχή των Πυρηναίων, η στήλη υδραργύρου έφτασε τους 25,8 βαθμούς. Στην Ανδόρα, σε υψόμετρο πάνω από 1.450 μέτρα, έφτασε στους 22,6 βαθμούς. Η Ελβετία γνώρισε επίσης αναμφισβήτητα υψηλές θερμοκρασίες: στο καντόνι του Τιτσίνο οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 21,9 βαθμούς. Οι 15,1 βαθμοί στο Νοσατέλ πρέπει, επίσης, να θεωρούνται υψηλοί.
Αν σε άλλες περιοχές του κόσμου επικρατεί κρύο, όπως στην Κίνα και στο Μπαγκλαντές ή στον Καναδά και στην Αλάσκα, η ζέστη χτύπησε τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Αλλά και στη Λατινική Αμερική καταγράφηκαν πρώτη φορά 25,2 βαθμοί σε υψόμετρο 2.547 μέτρων στην Κολομβία. Η Παταγονία είναι επίσης ζεστή και αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί: από 41,6 βαθμούς μέχρι 44 βαθμούς. Το ίδιο και η Κόστα Ρίκα, η οποία βιώνει τον θερμότερο Ιανουάριο της στους 38,2 βαθμούς.
Θερμοκρασίες μη βιώσιμες από πολλές απόψεις, ακόμη και για το περιβόητο καυτό καλοκαίρι της Αυστραλίας, είναι αυτές του Κουίνσλαντ: σχεδόν 50 βαθμοί την πιο καυτή ημέρα Ιανουαρίου, με ρεκόρ ζέστης ακόμη και τη νύχτα. Τα ακραία στοιχεία θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και της επιρροής του φαινομένου Ελ Νίνιο, και στο τέλος του 2024 θα οδηγήσουν τον πλανήτη να ξεπεράσει το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού περί +1,5 βαθμού.