Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Παρασκευή. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το βράδυ της ίδιας ημέρας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν.
Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή έφθασε, περίπου, το 70%.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας παρατάθηκε για ακόμη πέντε ώρες, διότι υπήρχαν μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Η διάρκεια της ψηφοφορίας παρατάθηκε για άλλες δύο ώρες, ως τις 22:00 (20:30 ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) και κανονικά θα έκλειναν στις 18:00 (16:30 ώρα Ελλάδας), προτού δοθεί η παράταση της διαδικασίας.
Στην Τεχεράνη, όπως και στην επαρχία, η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Irib.
Οι ψηφοφόροι, μερικοί από τους οποίους έφθαναν οικογενειακώς στα εκλογικά τμήματα, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους συζητώντας. Ορισμένοι είχαν φέρει και πτυσσόμενες καρέκλες για να περιμένουν καθιστοί.
Δείτε φωτογραφίες από τα εκλογικά κέντρα, με τον φακό του Reuters
«Ολοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, ψηφίστε νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος. «Η ενθουσιώδης συμμετοχή των Ιρανών στις εκλογές ενισχύει την εθνική ισχύ και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί, αφού ψήφισε στην ηλιόλουστη Τεχεράνη. Ο αντίπαλός του, Εμπαχίμ Ραϊσί, ο οποίος ψήφισε σε τέμενος λαϊκής συνοικίας της νότιας Τεχεράνης, προέβλεψε από την πλευρά του «μέγιστη συμμετοχή». «Πατέρας» των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζουν τον Ροχανί, ο Μοχαμάντ Χαταμί -πρόεδρος από το 1997 έως το 2005, ο οποίος έχει ,εν μέρει, στερηθεί την ελευθερία κινήσεων και έκφρασής του- ψήφισε επίσης στην Τεχεράνη, επευφημούμενος από συμπαθούντες.
Οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφίζουν χωριστά στα εκλογικά τμήματα που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε ισλαμικά τεμένη, αλλά μαζί σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία.
Οπως μετέδιδαν τα διεθνή Μέσα, τώρα μένει να μετρηθούν οι ψήφοι και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε, θα παραμείνει η αβεβαιότητα για το ποιος είναι ο νικητής.
Το σίγουρο είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ροχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί. Η αναμέτρηση είναι κρίσιμη για τον απερχόμενο μετριοπαθή πρόεδρο, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για να συνεχίσει την πολιτική «ανοίγματος» στον (δυτικό) κόσμο.
Ο κ. Ροχανί αντιμετωπίζει τον Εμπραχίμ Ραϊσί, συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίζεται ως συνήγορος των φτωχών και θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.
Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι -ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός- συμμετείχαν επίσης στις εκλογές.
Τώρα πια, ο νικητής αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την Κυριακή.