Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν τα σύνορα. Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.
Ωστόσο, όσοι κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα εντοπίστηκαν από δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων και αναμένεται να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ομάδες προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να συρρέουν πεζή -παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- από περιοχές του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στη FYROM.
Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι πρόσφυγες περνούσαν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να βρουν κάποιο πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες.
Ενα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα αραβικά και τυπώθηκε σε πολλά αντίγραφα. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν κατεθύνει πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα. «Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους συλλαμβάνουν, προκειμένου να τους επαναπροωθήσουν πίσω στην Ελλάδα. Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τους φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.
Ελληνες και ξένους φωτορεπόρτερ συνέλαβαν οι Αρχές της ΠΓΔΜ
Οι αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας συνέλαβαν περισσότερους από 30 φωτορεπόρτερ, μεταξύ των οποίων και επτά έως δέκα Ελληνες, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία των προσφύγων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Χρήματα ζητούσαν οι σκοπιανές αρχές από τους φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν, προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους. Το portal seleo.gr, επικαλούμενο τον Κώστα Τσακαλίδη, έναν από τους συλληφθέντες έλληνες φωτορεπόρτερ, ανέφερε ότι οι Σκοπιανοί ζητούσαν 250 ευρώ από τον καθένα προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους.
Ανάμεσα στους φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν είναι και τουλάχιστον πέντε Ελληνες: οι Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Γιάννης Κολεσίδης και Αλέξανδρος Κατσής.
Οπως μεταδίδει ο φωτορεπόρτερ του ΑΜΠΕ Γιάννης Κολεσίδης, δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ», είπε ο ίδιος.
Νεκροί στη Γευγελή
Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι τρεις Αφγανοί βρέθηκαν νεκροί το πρωί της Κυριακής σε χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά την ώρα που προσπάθησαν να διασχίσουν τα ορμητικά νερά. Μαζί τους ήταν άλλοι 23 άνθρωποι που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή. Οπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.
Συνεχίζονται οι αφίξεις των προσφύγων στα νησιά
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου. Συνολικά, στις 9 το πρωί της Δευτέρας στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, βρίσκονταν 9.259 άτομα, όταν την Κυριακή ήταν 8.281 και το Σάββατο 7.212. Αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να δοκιμάζονται σοβαρά οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητιέται το άνοιγμα για φιλοξενία δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και της Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ’ ό,τι όταν δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.
Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο στα νησιά βγήκαν 1.756 άτομα, για πρώτη φορά περισσότεροι στη Χίο απ’ ό,τι στη Λέσβο. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Δευτέρα στις 9.00 το πρωί ήταν 5.696.
Δείτε τα καρέ της αγωνίας που αποτύπωσε με τον φακό του ο Αλέξανδρος Αβραμίδης για το Reuters