Την αποκαλούν και πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου. Τα Σανζ Ελιζέ θα είναι μέχρι το 2024 και η πιο καλοανακαινισμένη λεωφόρος της υφηλίου | Wikipedia
Επικαιρότητα

Περισσότερο πράσινο, λιγότερα ΙΧ: Ετσι θα αλλάξει η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων

Η επονομαζόμενη και «πιο όμορφη λεωφόρος του κόσμου» θα υποστεί ριζική ανάπλαση προκειμένου να υποδεχτεί τους εκατομμύρια επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι
Protagon Team

Το ριζικό «λίφτινγκ» της Σανζ Ελιζέ, της επονομαζόμενης και «πιο όμορφης λεωφόρου του κόσμου», ανακοίνωσε το Παρίσι, υιοθετώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης των Ηλυσίων Πεδίων που θα κοστίσει περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Η λεωφόρος στα Ηλύσια Πεδία, συνολικού μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων χιλιομέτρων, έχει χάσει τα τελευταία χρόνια την αίγλη της και, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θα διεξαχθούν στην «Πόλη των Φώτων», θα ευπρεπιστεί προς το… χρηστικότερο και οικολογικότερο, ειδικά καθώς οι ίδιοι οι Παριζιάνοι δεν έχουν και την καλύτερη άποψη γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Journal du Dimanche», το 30% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχουν μια άσχημη εικόνα για την λεωφόρο: την θεωρούν αρκετά τουριστική, καθόλου εύκολη να την περπατήσεις και εξαιρετικά θορυβώδη.

Τα πεζοδρόμια της έχουν προβλήματα- πολλά είναι σπασμένα- τα δέντρα δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και το κυκλοφοριακό στη λεωφόρο, κρατούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας μακριά από τα Σανζ Ελιζέ.

«Συχνά την αποκαλούν την πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου, αλλά όσοι από εμάς εργάζονται εδώ καθημερινά, δεν είναι καθόλου σίγουροι γι’ αυτό. Το Σανζ Ελιζέ έχει όλο και περισσότερους ξένους επισκέπτες, όμως για τους Γάλλους, η εικόνα του έχει φθαρεί», υποστηρίζει ο Ζαν Νοέλ Ράινχαρντ, πρόεδρος της επιτροπής «Σανζ Ελιζέ».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επιτροπή που εκπροσωπεί εκείνους που ζουν, εργάζονται και κάνουν εμπόριο στη διάσημη λεωφόρο, θα παρουσιάσει τα σχέδιά της στους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών σ΄έναν περίπου μήνα.

«Το “λίφτινγκ” του Σανζ Ελιζέ χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο Ράινχαρντ στους δημοσιογράφους.

«Η τελευταία ανακαίνιση των Ηλυσίων Πεδίων έγινε πριν από 25 χρόνια. Πρέπει να φέρουμε τα Ηλύσια Πεδία στον 21ο αιώνα. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να ενθαρρύνουμε τους Παριζιάνους να επιστρέψουν», πρόσθεσε.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε μια κοσμοπολίτικη πελατεία, αλλά και Παριζιάνους, οι οποίοι, ξέρουμε, ότι έχουν την τάση να αποφεύγουν τα Ηλύσια Πεδία», παραδέχτηκε μιλώντας στην Guardian η Νάντια Ντουίμπ, εκτελεστική διευθύντρια των Galeries Lafayette στα Ηλύσια Πεδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανάπλασης, αρχιτέκτονα Φιλίπ Τσιαμπαρέτα, ο απώτερος στόχος είναι η λεωφόρος να γίνει «οικολογική και δίχως να αποκλείει κανέναν».

«Ήταν ανέκαθεν σχεδιασμένη για τους απλούς ανθρώπους και δεν πρέπει να είναι απλώς μια λεωφόρος πολυτέλειας, όπως έχει καταντήσει», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα βέβαια παραμένει: τι κάνεις σε μια λεωφόρο την οποία διασχίζουν 3.000 αυτοκίνητα την ώρα και 100.000 πεζοί κάθε μέρα;

Ανάμεσα στα μέτρα λοιπόν που θα ληφθούν θα ειναι η μείωση, από 8 σε 4, των λωρίδων για τα ΙΧ και η αύξηση του πρασίνου, καθ’ όλο το μήκος και το πλάτος της με την μορφή συστάδων από ψηλά δέντρα.

Η μακέτα για τα νέα Ηλύσια Πεδία

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees) θεωρείται η πιο ακριβή εμπορική αρτηρία της Ευρώπης.

Είναι διάσημη ωστόσο όχι μόνο για τα θέατρα, τις καφετέριες, τα πολυκαταστήματα και τους κινηματογράφους της αλλά και για τις στρατιωτικές παρελάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή της Γαλλίας.

Στο τέρμα της λεωφόρου, στην πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, δεσπόζει μία από τις πιο ξακουστές αψίδες του κόσμου, ο σχεδιασμός της οποίας βασίζεται στην Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη.

Η περίφημη Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe) ανεγέρθη το 1806 από το Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικών των στρατευμάτων του και ολοκληρώθηκε το 1836.

Το ύψος της φτάνει τα 50 μέτρα και στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που τα διοίκησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ναπολέοντα.

Η ονομασία της πηγάζει από την ξακουστή ιστορία από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου τα Ηλύσια Πεδία αποτελούσαν τμήμα του κάτω κόσμου του Άδη και τον τελικό προορισμό των ψυχών των ηρώων και των ενάρετων ανθρώπων.

Ενώ τα Τάρταρα ήταν τόπος τιμωρίας, κάτι αντίστοιχο της Κόλασης, αντιθέτως τα Ηλύσια Πεδία ήταν ένας παραδεισένιος τόπος με ανθισμένα λιβάδια, όπου επικρατούσε αιώνια άνοιξη.