Ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το «χαλινάρι» στα funds των κόκκινων δανείων | INTIME NEWS/ ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Επικαιρότητα

Περισσότερη διαφάνεια από τους servicers για τα κόκκινα δάνεια

Με νομοσχέδιο υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε δανειολήπτη πόσα χρωστάει για κεφάλαιο, τόκους και προμήθειες ξεχωριστά, και πόση είναι η τρέχουσα αξία των υποθηκευμένων ακινήτων - Τα δικαστήρια μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς, καθώς οι εμπορικές τιμές καλπάζουν, αλλά τα ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί με εξευτελιστικές τιμές εκκίνησης
Ζώης Τσώλης

Νέους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, γνωστών ως servicers, που έχουν πλέον συγκεντρώσει στα χαρτοφυλάκια τους δάνεια και υποθήκες που ξεπερνούν τα 71 δισ. ευρώ, εισάγει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, εισάγονται κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων προτού καταφύγουν στην έσχατη λύση που είναι ο εκπλειστηριασμός της περιουσίας του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι διαχειριστές υποχρεώνονται να ενημερώνουν τον δανειολήπτη για το σύνολο της οφειλής του και ξεχωριστά πόσα χρωστάει από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου που πήρε, τους τόκους που το επιβάρυναν και τις προμήθειες που έχει χρεώσει.

Με αυτά τα στοιχεία, θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι πιο εύκολο να επέλθει συμβιβασμός, αν και εφόσον ο δανειολήπτης είναι σε θέση να εξοφλήσει το υπόλοιπο του κεφαλαίου που χρωστάει.

Προς αυτή τη λύση αποσκοπεί και ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθεί παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ρύθμισης δανείων που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα.

Φρένο στους πλειστηριασμούς από τα δικαστήρια

Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει ανακύψει τα έξι τελευταία χρόνια, που οι πλειστηριασμοί ακινήτων για κόκκινα δάνεια γίνονται ηλεκτρονικά και σχεδόν στα «τυφλά» για τους δανειολήπτες (οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα αναλυτικής ενημέρωσης αν δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια για να γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της οφειλής τους), είναι ότι η Δικαιοσύνη ανέβαλε δεκάδες πλειστηριασμούς καθώς διαπίστωνε ότι τα υποθηκευμένα ακίνητα έβγαιναν στο σφυρί με τιμές πολύ χαμηλότερες της εμπορικής αξίας τους.

Δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά, τα δικαστήρια μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς και ζητούν να γίνει επαναξιολόγηση των εγγυήσεων των δανειοληπτών είτε πρόκειται για προσημείωση ή υποθήκη ακινήτων.

Τι υποστηρίζει ο Χατζηδάκης

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, τις εταιρείες διαχείρισης και τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

-«Σταθερή πολιτική μας είναι να καλύπτουμε τους πράγματι ευάλωτους, χωρίς όμως να λαϊκίζουμε. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των servicers και των δανειοληπτών. Να υπάρχει ενημέρωση ανά πάσα στιγμή και πληροφόρηση αντίστοιχη με αυτή που δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.  Το κατοχυρώνουμε λοιπόν. Και θεσπίζουμε ποινές για τους servicers, αν κρατούν στο σκοτάδι τους δανειολήπτες.

»Μέσα στις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου θα είναι και ουσιαστικές βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να ενισχυθεί η προστασία των ευάλωτων. Τι θα κάνουμε; Πρώτον, θα βελτιώσουμε τον αλγόριθμο (τον μαθηματικό τύπο δηλαδή) του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις δανείων που προτείνει να είναι ευνοϊκότερες για όλους τους δανειολήπτες. Και, δεύτερον, ειδικά για τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τις ρυθμίσεις που προτείνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός».