Μούδιασμα προκάλεσε στην Αθήνα η προειδοποίηση Ρέγκλινγκ ότι η ρευστότητα μπορεί να δυσκολέψει και πάλι τον Φεβρουάριο. Η δήλωση του επικεφαλής του ESM έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως και η πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για το Ασφαλιστικό. Εγινε σαφές, πως μόλις οι Θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα.
Διαβάστε, αναλυτικά, τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου…
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το Ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των Θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μετά το καλοκαίρι. Εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί.
Τόνισε, ταυτόχρονα, πως εάν οι Θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα, θα μεταβούν στην Αθήνα. Δήλωσε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα. Είπε, επίσης, πως είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ετέθη από τον πρόεδρο του Eurogroup το ζήτημα της κομματικοποίησης του δημοσίου τομέα. Οπως είπε, το θέμα των Οργανισμών αλλά και των Τραπεζών συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επίσης, είπε το ίδιο θέμα ετέθη και στον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και συμφωνήθηκε ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε άγνοια για τις αυξήσεις των μισθών των στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών. Βέβαια, πρόσθεσε πως το ζήτημα θα εξεταστεί από τους Θεσμούς – συγκεκριμένα, «από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο Ασφαλιστικό, ζητεί (και) ο Μοσκοβισί
Ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το Ασφαλιστικό ζήτησε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Εκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα, προτού ξεκινήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. «Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε πού βρισκόμαστε πριν από την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα». Υπενθύμισε ότι «το Ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα». Επίσης, κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον “δρόμο” των μεταρρυθμίσεων -επιτεύχθηκαν πολλά- στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ». Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι εποικοδομητική».
«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για τη ρευστότητα τον Φεβρουάριο
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στάθηκε στο γεγονός πως η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί. Οπως είπε, από τα 10 δισ. ευρώ -ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών- τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται, τελικά, να καταβληθούν. Τόνισε πως η κατάσταση της ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δίχως καθυστερήσεις. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ποσό της εκταμίευσης μετά την αξιολόγηση, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η αρχική εκτίμηση είναι για 5,5 δισ. ευρώ, αλλά τόνισε ότι το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τους οικονομικούς δείκτες που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Τσακαλώτος στη Handelsblatt: «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τις υποσχέσεις μας»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, μετά τις επαφές του με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και τους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, αποκάλυψε τι του είπαν για το ΔΝΤ και «γιατί ο Τσίπρας αγανάκτησε με το Νομισματικό Ταμείο». Στην ουσία, δικαιολόγησε τη θέση και τη ρητορική τού πρωθυπουργού έναντι του ΔΝΤ λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη -για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος- πολύ ψηλά».
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε ότι η παραμονή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής». Ομως, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικά αποδεκτό σε κάποιες περιπτώσεις. «Οι άνθρωποι σε μία χώρα, στην οποία υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις, θέλουν να δουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αυτών, προτού ξεκινήσει ο δεύτερος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική» επισημαίνοντας πως «πήγε καλά». «Του έδωσα ένα χαρτί το οποίο έγραφε κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει, από τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή λίστα».
Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015, ο έλληνας υπουργός απάντησε: «Εάν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουν περάσει από τον Ιούλιο, είναι πράγματι πολύ δύσκολο να πούμε ότι προχωράμε αργά. Ολοι οι άνθρωποι που λένε πως οι Ελληνες σέρνουν τα πόδια τους, θα εντυπωσιαστούν με αυτή τη λίστα».
«Δεν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις υποσχέσεις μας. Το Μνημόνιο λέει ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε το 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, αυτό σημαίνει 1,8 δισ. ευρώ. Αλλά δεν λέει πώς ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Εξοικονομήσαμε ήδη 1,1 δισ. ευρώ. Αρα, το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ».
Από την ελληνική δυσαρέσκεια, στο αίτημα παραμονής του ΔΝΤ
Νωρίτερα την Πέμπτη, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα πως η Αθήνα έχει ζητήσει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε -σε συνέντευξή του στους FT- πως «το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα επειδή δεν έχει εποικοδομητική στάση».
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε -προφανώς λανθασμένα- εκτιμήσει ότι οι διαφορές απόψεων του ΔΝΤ με την Ευρώπη, σχετικά με το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, τελικά, θα έκαναν το Ταμείο να αποχωρήσει. Ετσι υιοθετήθηκε η άποψη «δεν θέλουμε το ΔΝΤ, να αποχωρήσει», αφού θα απαλλασσόταν η κυβέρνηση από την πίεση που ασκείται από το Ταμείο (και) για μια βαθιά και επώδυνη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
Η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα»… έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ταυτόχρονα, όπως διαβάσατε πιο πάνω, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουλ, «κάρφωνε» τον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως, στη συνάντηση που είχαν, ο έλληνας υπουργός αναγνώρισε πλήρως ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.