Μια επαρχία στην ανατολική Κίνα προσφέρει στα ζευγάρια «ανταμοιβή» 1.000 γιουάν (περίπου 127 ευρώ) εάν η νύφη είναι 25 ετών ή νεότερη – το τελευταίο μιας σειράς μέτρων για την παροχή κινήτρων στους νέους να παντρευτούν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη μείωση του εθνικού ποσοστού γεννήσεων.
Η ειδοποίηση, η οποία δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του WeChat της επαρχίας Τσανγκσάν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η ανταμοιβή είναι για την προώθηση του «γάμου και της τεκνοποίησης ηλικιακά κατάλληλων ζευγαριών» για τους πρώτους γάμους. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά επιδοτήσεων παιδικής μέριμνας, γονιμότητας και εκπαίδευσης για ζευγάρια που έχουν παιδιά.
Ανησυχώντας για την πρώτη μείωση πληθυσμού της Κίνας εδώ και έξι δεκαετίες, και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, οι αρχές δοκιμάζουν επειγόντως μια σειρά μέτρων για την άνοδο του ποσοστού γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων και βελτιωμένων εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας, σύμφωνα με τον Guardian.
Η ελάχιστη νόμιμη ηλικία γάμου στην Κίνα είναι τα 22 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες, αλλά ο αριθμός των ζευγαριών που παντρεύονται μειώνεται, γεγονός που ρίχνει χαμηλά τα ποσοστά γεννήσεων, εξαιτίας των επίσημων κρατικών πολιτικών, που δυσκολεύουν τις ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν παιδιά.
Τα ποσοστά γάμων έφθασαν σε ιστορικό χαμηλό το 2022, στα 6,8 εκατομμύρια – τα χαμηλότερα νούμερα από το 1986, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικά, έγιναν 800.000 λιγότεροι γάμοι πέρυσι σε σύγκριση με το 2021.
Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας, ήδη ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, εκτιμάται ότι έχει πέσει σε χαμηλό ρεκόρ, με 1,09 παιδιά ανά γυναίκα το 2022, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το υψηλό κόστος της παιδικής μέριμνας και η απειλή της στασιμότητας της σταδιοδρομίας έχουν αναγκάσει πολλές γυναίκες να μη γεννούν πολλά παιδιά – ή έστω και ένα.
Οι διακρίσεις λόγω φύλου και τα παραδοσιακά στερεότυπα εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα σε όλη τη χώρα. Η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας της χώρας είναι επίσης βασικοί παράγοντες που αναφέρουν οι νεαροί Κινέζοι και Κινέζες ως λόγους να μη θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.