Το 2020 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν το γκραν φαβορί για τη «Χρυσή Μπάλα». Η Μπάγερν Μονάχου είχε γίνει η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με νίκες σε όλα της τα παιχνίδια, και ο πολωνός επιθετικός ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του θριάμβου της. Αρχισκόρερ εκείνης της σεζόν, με 15 γκολ στη διοργάνωση. Αλλά η πανδημία ματαίωσε τον διαγωνισμό του France Football, κι έτσι ο «Λέβα» στερήθηκε το κορυφαίο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο. Βρήκε παρηγοριά, κερδίζοντας το «The Best», την αντίστοιχη τιμητική διάκριση της FIFA.
Το 2021 εξακολούθησε να… πυροβολεί κατά ριπάς. Πέτυχε 73 γκολ μέσα στη χρονιά, σε όλες τις διοργανώσεις, και κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, σκοράροντας 41 φορές στην Μπουντεσλίγκα. Και πάλι, όμως, η «Χρυσή Μπάλα» δεν έφτασε στα χέρια του. Την έχασε από τον Λιονέλ Μέσι με μόλις 33 ψήφους διαφορά (613-580). «Βάσει καριέρας και αριθμών πάντα θα κερδίζει ο Μέσι, αλλά και ο Λεβαντόφσκι έκανε τρομερή σεζόν», σχολίασε στο ESPN ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γίργκεν Κλοπ. Μεγάλες μορφές των ευρωπαϊκών γηπέδων, ακόμη και ο ίδιος ο αργεντινός σούπερ-σταρ, υπογράμμισαν την αδικία. Το France Football θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το βραβείο του κορυφαίου «στράικερ» της χρονιάς -και του το έδωσε- για να ελαφρύνει τη συνείδησή του.
Το όνομα του Λεβαντόφσκι προστέθηκε στον κατάλογο των σπουδαίων παικτών που δεν έχουν «Χρυσή Μπάλα» στο σαλόνι τους, επειδή οι άθλοι τους συνέπεσαν χρονικά με την απόλυτη κυριαρχία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μέσι. Η διελκυστίνδα τους άρχισε το 2008, όταν ο Πολωνός ήταν 20 ετών παιδί, και συνεχίζεται. Μόνον ο Λούκα Μόντριτς κατάφερε να τη διακόψει, το 2018. Αλλά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θύματα αυτής της συγκυρίας, ο «Λέβα» είχε και δεύτερη ευκαιρία: το «The Best», της FIFA, το οποίο από το 2017 απονέμεται χωριστά από το βραβείο του France Football.
Το κατέκτησε το 2020, αφήνοντας τον Κριστιάνο στη δεύτερη θέση. Το κατέκτησε και χθες (Δευτέρα), για το 2021, κερδίζοντας στη σχετική ψηφοφορία τον Μέσι και τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Συγκέντρωσε 8.481 πόντους (αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για 115 από τους 219 ψηφοφόρους), έναντι 7.830 του Μέσι και 7.589 του αιγύπτιου ηγέτη της Λίβερπουλ. Ο Ρονάλντο τον τίμησε με την ψήφο του (Λεβαντόφσκι, Καντέ και Ζορζίνιο), ενώ ο Μέσι, όχι (Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Μπενζεμά). Φυσικά, για άλλη μια φορά, Μέσι και Ρονάλντο απέφυγαν να ψηφίσουν ο ένας τον άλλον.
Ο Λεβαντόφσκι αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα από το 2010. Τις τέσσερις πρώτες σεζόν έπαιξε στην Ντόρτμουντ. Την ανέβασε στο θρόνο του γερμανικού ποδοσφαίρου δύο φορές, και το 2013 την οδήγησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συνέχεια, από το 2014, με την Μπάγερν Μονάχου, δεν έχασε τον τίτλο στη Γερμανία ούτε μια σεζόν, και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου (2020), πετυχαίνοντας συνολικά πάνω από 430 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι, ίσως, ο πιο προικισμένος «γκολτζής» της γενιάς του, όμως οι διακρίσεις που του άξιζαν, άργησαν να έρθουν.
Δεν απογοητεύτηκε, επειδή έχει συνηθίσει από μικρός να κάνει υπομονή. Οταν ήταν πιτσιρικάς, ένας σκάουτερ είχε καλέσει τον Σμούντα, θρύλο της Εθνικής Πολωνίας, να τον δει. Επειτα από 15 λεπτά αγώνα γύρισε και του είπε: «Μου χρωστάς τα χρήματα της βενζίνης που έκαψα για να έρθω ώς εδώ». Αργότερα, στα 17 του, η Λέγκια Βαρσοβίας τον απέρριψε δύο φορές. Η αλήθεια είναι, πως ήταν υπερβολικά αδύνατος. Ο προπονητής του στους Νέους της Βαρσόβια, Κριστόφ Σικόρσκι, του έδινε να τρώει σάντουιτς με μπέικον, για να παχύνει και να δυναμώσει.
Σε αντίθεση με τον Ρονάλντο και τον Μέσι, ή τον Εμπαπέ, τον Χάαλαντ και τον Βλάχοβιτς, πιο πρόσφατα, ο Λεβαντόφσκι ανέβηκε μεγάλη ανηφόρα στην αρχή της καριέρας του, μέχρι να γίνει ο «Λεβανγκόλσκι» που όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θαυμάζει εδώ και μια δεκαετία. Μέχρι τα 20 βολόδερνε με τη Ζνιτς Προύσκοβ στις χαμηλές κατηγορίες του πολωνικού πρωταθλήματος, ενώ άλλα ταλέντα της ηλικίας του έπαιζαν, ήδη, στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Μπενζεμά στη Λιόν, ο Σουάρες στον Αγιαξ, ο Ιγουαΐν στη Ρεάλ, ο Αγουέρο στην Ατλέτικο Μαδρίτης, και ο Μέσι, που είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος, στην Μπαρτσελόνα.
– Το βραβείο της FIFA για τον καλύτερο τερματοφύλακα κατέκτησε ο Εντουάρ Μεντί. Ο Σενεγαλέζος δέχτηκε μόλις 30 γκολ σε 45 εμφανίσεις, και βοήθησε καθοριστικά την Τσέλσι να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.
– Βραβεύτηκε και ο προπονητής του, Τόμας Τούχελ. Ανέλαβε τους «Μπλε» του Λονδίνου στις αρχές του 2021 και τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης, στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ της UEFA και στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.
– Μέλος της Τσέλσι και η καλύτερη προπονήτρια στο ποδόσφαιρο γυναικών: η Εμα Χέις.
– Η Αλεξία Πουτέγιας, της Μπαρτσελόνα, θριάμβευσε στην ψηφοφορία για την κορυφαία παίκτρια του 2021.
– Το βραβείο Fair Play πήγε στο ιατρικό επιτελείο και την εθνική ομάδα της Δανίας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το σοκαριστικό περιστατικό της κατάρρευσης του Κρίστιαν Ερικσεν.
– Από την κορυφαία ενδεκάδα απουσιάζουν τα ονόματα του Εμπαπέ και του Σαλάχ – πάντα θα υπάρχουν κάποιοι αδικημένοι.
Ο Λεβαντόφσκι, πάντως, έχει βάλει πλώρη και για το βραβείο του 2022. Μέχρι στιγμής έχει σκοράρει 30 φορές σε 25 συμμετοχές του με τη φανέλα της Μπάγερν: 19 στην Μπουντεσλίγκα, 9 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 2 στο γερμανικό Σούπερ Καπ. Με τον Μέσι και τον Ρονάλντο να «ζορίζονται» εφέτος, δικαιούται να ονειρεύεται ακόμη και τη «Χρυσή Μπάλα».