Η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης του 15% της ποσότητας που αγοραζόταν ως τώρα, λογαριάζει το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) βασιζόμενο σε δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Βερολίνο θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να εξοικονομήσει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τις αρχές του τρέχοντα μήνα ως τον Μάρτιο του 2023 για να επιτευχθεί ο στόχος των Βρυξελλών. Πρόκειται για ποσότητα ίση με την ετήσια μέση κατανάλωση πέντε εκατ. τετραμελών νοικοκυριών!
Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου που κάνει, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε-άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να εξοικονομήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου που θα πρέπει να αποθηκευτεί στη Γηραιά Hπειρο.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει διαβεβαιώσει πως η Γερμανία είναι ήδη σε τροχιά για να μειώσει την κατανάλωση κατά 14 ως 15% σε σύγκριση με το 2021.
Ομως, την περασμένη εβδομάδα ο Χάμπεκ είπε πως το Βερολίνο επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση κατά ποσοστό από το ελάχιστο όριο (15%) που συμφωνήθηκε.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τα μέτρα εξοικονόμησης και προειδοποίησε πως επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν μετάβαση από το αέριο στο πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προσκόμματα και καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Ρούσβουρμ, θα χρειαστούν μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα.
«Δεν είναι αυτή η ταχύτητα που χρειάζεται η Γερμανία στη διαχείριση κρίσεων», είπε ο επικεφαλής του BDI. «Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να εξοικονομηθεί αέριο ώστε να αποτραπούν διακοπές της παραγωγής. Είναι ζήτημα αποφασιστικότητας και ταχύτητας», υποστήριξε ο Ρούσβουρμ.
H Γερμανία έχει απόλυτη ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, ο οποίος την Τετάρτη προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των ροών. Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, o σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος φωτογραφήθηκε στις αποθήκες της Siemens στο Μιλχάιμ στην περιοχή του Ρουρ, παλιά «καρδιά» της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας και διεμήνυσε πως η καναδική τουρμπίνα που χρειάζεται η Ρωσία για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 είναι έτοιμη προς παράδοση.
«Μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν υφίστανται τεχνικοί λόγοι για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και τη μη εκπλήρωση συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου», είπε. Ο Σολτς μετέβη εκεί για να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι την περιβόητη τουρμπίνα καναδικής κατασκευής, η οποία μπορεί να δώσει τη λύση στις «τεχνικές» δυσλειτουργίες που επικαλείται η Μόσχα για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου από την Gazprom. «Απλώς πρέπει κάποιος να πει: Την θέλω. Και θα την έχει άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.
Το ζήτημα της τουρμπίνας, που πλέον βρίσκεται στη Γερμανία και μπορεί οποτεδήποτε να παραδοθεί στη Ρωσία, απασχόλησε εκτενώς και τη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνει τη διατύπωση Σολτς υπογραμμίζοντας ότι αίρονται οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί τεχνικών προβλημάτων.
Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε από το Βερολίνο, δεν τίθεται καν θέμα καλής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος ήταν έτσι κι αλλιώς λειτουργικός, ακόμη και χωρίς τη συγκεκριμένη τουρμπίνα. Όπως τονίστηκε, από τη στιγμή που η Ρωσία γνωστοποιήσει πού ακριβώς θέλει να παραδοθεί η επίμαχη τουρμπίνα, θα οργανωθεί άμεσα η μεταφορά της με οποιοδήποτε μέσο κριθεί κατάλληλο.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα The Global and Mail, ο γερμανός καγκελάριος υποστήριξε και εκεί ότι με την παράδοση στη Ρωσία της επίμαχης τουρμπίνας παραμένει έωλη η ρωσική επίκληση τεχνικών δυσλειτουργιών. Η παράδοση της τουρμπίνας «αποτελεί στήριξη προς την Ευρώπη και τη Γερμανία» αναφέρει ο Σολτς και όχι «εύνοια προς την Gazprom».