Ο Γιάννης Σγουρός επισημαίνει ότι το μαζικό ξεκαθάρισμα στο Υγειονομικό στοχοποιεί τη μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων που κάνουν έντιμα τη δουλειά τους | Facebook
Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής: Διαφωνίες για τις σαρωτικές αλλαγές στο Υγειονομικό

«Τα φαινόμενα διαφθοράς δεν αντιμετωπίζονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και λογικές συλλογικής ευθύνης. Απαιτείται ισχυρό θεσμικό πλαίσιο», δηλώνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, Γιάννης Σγουρός, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη αλλαγή σύσσωμης της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες
Protagon Team

Στα μέσα του περασμένου μήνα και μόλις εξαρθρώθηκε το μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη και στελέχη υπουργείων, ο Περιφερειάρχης Αττικής «ξήλωσε» σύσσωμη την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου, μετακινώντας και τους 148 υπαλλήλους της. Τότε δεν είχε διευκρινιστεί αν, πόσοι και ποιοι από τους 148 εμπλέκονταν στην υπόθεση του κυκλώματος.

Στόχος, όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Χαρδαλιάς, η πλήρης εξυγίανση και η αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας, κίνηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης. Υπάρχει όμως και αντίλογος.

Ο Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παράταξη «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση», σε δήλωσή του καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα διαφθοράς -που το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας– και τη στάση όσων επίορκων υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής εμπλέκονται σε αυτά.

Ο κ. Σγουρός καλεί τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και να αποδώσουν άμεσα όλες τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ταυτόχρονα «διεκδικεί τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην τέλεση ανάλογων πράξεων».

Οπως όμως δηλώνει ο ίδιος, «προφανώς η απόφαση του Περιφερειάρχη για την υποχρεωτική μετακίνηση 148 υπαλλήλων των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε υπηρεσίες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων αδικεί τους μη εμπλεκόμενους υπαλλήλους, ενώ κρίνεται ως αναποτελεσματική, καθώς σε μια άκρως τουριστική περίοδο περιορίζονται εκ των πραγμάτων οι έλεγχοι και σε κάθε περίπτωση υπολείπονται των αναγκών».

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, τέτοιες κινήσεις βασίζονται στον εντυπωσιασμό και στη λογική της συλλογικής ευθύνης και «αποκρύπτουν αφενός τα ουσιαστικά προβλήματα, δηλαδή την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τα κενά στην οργάνωση τους, την απουσία κρίσεων στελεχών, την έλλειψη δευτεροβάθμιων ελέγχων, καθώς και των αναγκαίων μέσων και, αφετέρου, στοχοποιούν τη μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων που έντιμα και ευσυνείδητα κάνουν τη δουλειά τους».

Η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» επισημαίνει ότι μια απόφαση για να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα πρέπει να είναι δίκαιη και ταυτόχρονα αποτελεσματική.