Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 | Intime/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Επικαιρότητα

Πέρασε ένας χρόνος: Οταν ο Τσιόδρας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα…

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της 26ης Φεβρουαρίου 2020, ο λοιμωξιολόγος δήλωνε ότι επρόκειτο για μία 38χρονη γυναίκα, κάτοικο Θεσσαλονίκης, που μόλις είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στο Μιλάνο και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ
Protagon Team

Πριν από έναν χρόνο, σαν σήμερα, ξεκίνησε ο εφιάλτης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ηταν το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας το πρώτο κρούσμα στη χώρα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Επρόκειτο για μία 38χρονη γυναίκα, που μόλις είχε επιστρέψει από τη βόρεια Ιταλία, την περιοχή που επλήγη όσο καμία άλλη στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ασθενής «0» ήταν σχεδιάστρια μόδας, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους.

Εναν χρόνο αργότερα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 186.469, είναι πια ανώνυμα, οι ιστορίες τους άγνωστες. Και οι νεκροί, τους 6.410.

Στην έκτακτη ενημέρωση εκείνης της ημέρας, ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της, ενώ οι συγγενείς θα μπουν σε εθελοντική καραντίνα». Οροι και διαδικασίες που τώρα μας φαίνονται τόσο παρωχημένοι.

Παράλληλα, τόνιζε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων και ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής». Η εθνική καραντίνα, τα κλειστά σχολεία, το λουκέτο στις επιχειρήσεις και οι απαγορεύσεις μετακινήσεων δεν ήταν ακόμα στα χείλη των επισήμων. Αλλωστε μετά θα υπήρχε η πρώτη διασπορά από εκείνο το γκρουπ προσκηνυτών των Αγίων Τόπων.

 

Στη συνέχεια, βέβαια, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στις 10 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων της χώρας για 14 ημέρες, ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού. Εκείνη την ημέρα, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 89, ενώ στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας: ένας 66χρονος που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου.

Θα ακολουθούσε ένα εθνικό lockdown που έκλεισε τους πολίτες στα σπίτια ως και μετά το Πάσχα, έπειτα μια πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ένα καλοκαίρι με λίγους τουρίστες, αλλά έξαρση κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς, ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας τον Οκτώβριο, το νέο lockdown, η έλευση των εμβολίων. Και τώρα;

Εναν χρόνο μετά, υπάρχει η ελπίδα για ένα κάπως κανονικό Πάσχα, όχι όμως κανονική Καθαρά Δευτέρα. Η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων συνεχίζει να ισχύει, οι επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν κλειστές εδώ και τέσσερις μήνες και τα σχολεία στην Αττική είναι όλα κλειστά. Και όλοι ευχόμαστε τον Ιούνιο να έχουν εμβολιαστεί αρκετοί ώστε να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής από κάπου…