Γαλαντόμος εμφανίστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε μια προσπάθεια να αποκρούσει, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για φοροεπιδρομή. Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, λόγω καλύτερης εισπραξιμότητας που υπήρξε εφέτος για τους φόρους ακίνητης περιουσίας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει επιπλέον ποσό για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των νοικοκυριών που το δικαιούνται και οι οποίες έως τώρα υπερβαίνουν τις 500.000. Και όλα αυτά ενώ έγινε γνωστό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο (Ιανουάριος – Νοέμβριος) άγγιξε τα επτά δισ. ευρώ (6,945 δισ. ευρώ)!
«Εχουμε φέτος καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Μόνο στον ΕΝΦΙΑ είχαμε βελτίωση κατά 110 εκατ. περισσότερα. Δεν χρειάζεται να επιβάλλεται νέος φόρος και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης σε παρέμβαση του, απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που έκανε λόγο για φορολογική λαίλαπα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση φόρων.
Οπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, οι συνολικοί φόροι για την ακίνητη περιουσία μειώνονται κατά έξι εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση κατά 205 εκατ. του ΕΝΦΙΑ.
Οπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός, φέτος υπήρξε καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας και ενώ ο αρχικός στόχος για τους συνολικούς φόρους ήταν 2,805 δισ. πριν την εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο τελικός στόχος είναι στα 2,799 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για να καταβληθεί φέτος, το οποίο ήταν αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι, ανέρχονταν στα 68 εκατ. ευρώ. Πλέον με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται, όπως ανέφερε, θα απαιτηθούν περίπου 5 εως 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσά επιδόματος, τα οποία και θα διατεθούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μπορεί να φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί, αν αυτό χρειασθεί, και μια περαιτέρω καταβολή ποσού επιδόματος τον Ιανουάριο για να καλυφθούν νοικοκυριά που για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την προσεχή Παρασκευή. Κάτι τέτοιο όμως θα εκτιμηθεί τον Ιανουάριο.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης το Νοέμβριο υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προυπολογισμού. Επίσης το πλεόνασμα ξεπέρασε για ακόμη έναν μήνα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2019 ανήλθε στο ποσό των 6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,429 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για το 2019.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν στα 52,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.
Το Νοέμβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,062 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,045 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κυρίως λόγο της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 71 εκατ. ευρώ και της καθυστέρησης των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ οι οποίες πληρώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου ύψους 187 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφερόμενοι στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο κάνουν λόγο για μια θετική δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία και αποτυπώνεται στις ακόλουθες εξελίξεις:
– Στην μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που εισπράττονται από τον ΦΠΑ συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.
– Στην αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ η οποία αντιστοιχεί σε υπέρβαση των εσόδων κατά 110 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι μείωση των φόρων, όπως αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση φέτος οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας και των εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.
– Στην αύξηση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.
Τέλος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να υπερβαίνει την μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα έχει η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η σχετική συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναπτυξιακή χρήση των κεφαλαίων αυτών θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους και όπως εκτιμάται μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία.