Πυροσβέστες στο σημείο της έκρηξης | Youtube
Επικαιρότητα

Πέντε νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Κίνα

Η επίθεση έγινε σε διοικητικό κτίριο της περιοχής Μινγκτζίνγκ, ενώ φαίνεται να συνδέεται με σχέδιο μετεγκατάστασης πολλών οικογενειών και διαφορές στην αποζημίωση απαλλοτριώσεων
Protagon Team

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά διοικητικού κτιρίου σε χωριό στη νότια Κίνα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο 59χρονος που τοποθέτησε την αυτοσχέδια βόμβα, ενώ από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμη πέντε άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στο Μινγκτζίνγκ, ένα χωριό 3.000 κατοίκων κοντά στην Καντόνα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο ενός πολεοδομικού σχεδιασμού.

Βίντεο που προβλήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Jiemian δείχνει ένα γραφείο κατεστραμμένο και τα άψυχα σώματα δύο ανθρώπων να κείτονται στο έδαφος.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι το κτίριο στο οποίο έγινε η επίθεση στεγάζει την Επιτροπή του χωριού, το όργανο από το οποίο λαμβάνονται κυρίως οι αποφάσεις για θέματα ιδιοκτησίας γης.

Πέρυσι οι τοπικές αρχές διέθεσαν 1.100 στρέμματα σε κτηματομεσιτικό γραφείο από τη Σανγκάη, το οποίο προέβλεπε να δημιουργήσει εκεί ένα «παλιό» χωριό για να προσελκύσει τουρίστες, γράφει η Εφημερίδα της Καντόνας.

Το σχέδιο αυτό που εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια γουάν (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) ενώ αναμένεται να προκαλέσει τη μετεγκατάσταση πολλών οικογενειών. Άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίθεση σχετιζόταν με διαφορά για την αποζημίωση κάποιας απαλλοτρίωσης.

Το θέμα των απαλλοτριώσεων αποτελεί συχνά πηγή εντάσεων στην Κίνα ανάμεσα στις αρχές και τους πολίτες. Μεταξύ του 2005 και του 2015 κάθε χρόνο απαλλοτριώνονταν εδάφη που καλλιεργούσαν από 1 ως 5 εκατομμύρια αγρότες, συχνά χωρίς αποζημίωση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα προχώρησε πέρυσι σε μεταρρύθμιση του νόμου της περί ιδιοκτησίας γης, δίδοντας περισσότερη ελευθερία στους δικαστές να εξετάζουν αγωγές για καταχρηστική απαλλοτρίωση. Ωστόσο, η κινεζική δικαιοσύνη εξακολουθεί να υπόκειται στη βούληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, του οποίου τα τοπικά στελέχη αποτελούν συχνά την πηγή κολοσσιαίων έργων ακινήτων.