Aπό αριστερά και δεξιόστροφα, Nατάσα ΜακΕλον, σερ Πάτρικ Στιούαρτ, Γκάρι Λίνεκερ, Αρμάντο Ιανούτσι, Ιαν ΜακΓιούαν : οι πέντε επιφανείς Βρετανοί επισημαίνουν την ανάγκη για νέο δημοψήφισμα για το Brexit |
Επικαιρότητα

Πέντε διάσημοι Βρετανοί που ζητούν ακύρωση του Brexit

Ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Αρμάντο Ιανούτσι, ο Ιαν ΜακΓιούαν, η Νατάσα ΜακΕλον και ο σερ Πάτρικ Στιούαρτ τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με κείμενο που συνυπογράφουν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera
Protagon Team

Το «Auf WiedersehenPet», μια βρετανική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1980, με πρωταγωνιστές επτά οικοδόμους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στο Ντίσελντορφ ώστε να βρουν δουλειά, επικαλούνται πέντε επιφανείς Βρετανοί για να επισημάνουν την ανάγκη να αποφανθούν εκ νέου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

«Από τότε έως σήμερα η ελεύθερη κυκλοφορία διευκόλυνε σημαντικά τη ζωή, την εργασία και τις μετακινήσεις των πολιτών από τη μία έως την άλλη άκρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η εργασία μας συχνά μας υποχρεώνει να ταξιδεύουμε και να εργαζόμαστε οπουδήποτε στην Ευρώπη, και επί τριάντα σχεδόν χρόνια η ελευθερία μετακίνησης καθορίζει τη ζωή και τη δουλειά μας. Και αυτό δεν αφορά μόνον εμάς. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πολλοί από αυτούς ίδρυσαν κερδοφόρες επιχειρήσεις, παντρεύτηκαν και έφτιαξαν οικογένεια» λένε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και sportscaster Γκάρι Λίνεκερ, ο μετρ της πολιτικής σάτιρας Αρμάντο Ιανούτσι, ο εμβληματικός συγγραφέας Ιαν ΜακΓιούαν και οι ηθοποιοί Νατάσα ΜακΕλον και σερ Πάτρικ Στιούαρτ σε κείμενό τους στην ιταλική Corriere della Sera.

Σήμερα, όμως, με βάση όσα ορίζονται στη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit όλα αυτά θα χαθούν, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής. Λόγω μιας σειράς κατάφωρων ψεμάτων που ειπώθηκαν στους Βρετανούς πολίτες το 2016.

«Οι υποστηρικτές του Brexit υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι θα συνέχιζαν να απολαμβάνουν “όλα τα οφέλη” της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακτώντας απλά το προνόμιο της “άσκησης ελέγχου”. Η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι, αποδεικνύει αντιθέτως ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις θα παραμείνουν ανεκπλήρωτες» σημειώνουν.  

Και υπογραμμίζουν πως η Βρετανία έχει δεσμευτεί να καταβάλει στις Βρυξέλλες περί τα 50 δισεκατομμύρια στερλίνες, όχι μόνον μη λαμβάνοντας τίποτα ως αντάλλαγμα, αλλά χάνοντας και όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει σήμερα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέλιξη που αναμένεται να πλήξει το εμπόριο και το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών οι οποίοι δεν θα μπορούν να ζουν, ούτε να εργάζονται ή να σπουδάζουν, στην ΕΕ δίχως βίζα. Ταυτόχρονα, «εξαιτίας αυτού που πρόκειται να αποδειχτεί η μεγαλύτερη απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ελέγχου στην ιστορία της Βρετανίας, πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δίχως, ωστόσο, να έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής στον καθορισμό τους».  

Ως συνέπεια, δεκάδες χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο εντός της ΕΕ, βιώνουν μια πρωτόγνωρη ανασφάλεια για το μέλλον τους και ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι διαπιστώνουν σήμερα ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας ενώ πρόκειται να χαθούν και χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της έρευνας, των επιστημών και των τεχνών. «Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως η συμφωνία για το Brexit θα πλήξει σοβαρά τη βρετανική οικονομία. Ο Ντόμινικ Ράαμπ, πρώην επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη από το να παραμείνουμε στην ΕΕ» υπενθυμίζουν.

Οι πέντε υποστηρικτές μιας ισχυρής Βρετανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλούνται τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες ζητά να εκφράσει τη γνώμη της μέσω της λαϊκής ψήφου αλλά και πως η πλειονότητα των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αυτό εκφράστηκε ξεκάθαρα με την πρόσφατη συρροή 700.000 ανθρώπων από ολόκληρη τη χώρα στο κέντρο του Λονδίνου με στόχο να διεκδικήσουν το δικαίωμα να έχουν οι πολίτες τον τελευταίο λόγο για το Brexit μέσω της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος. 

Οι πέντε Βρετανοί, ωστόσο, ζητούν από τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να καταψηφίσουν την όποια συμφωνία για το Brexit και να επιτρέψουν στους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους. «Εάν βρουν το θάρρος και το κάνουν, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ιταλία και ολόκληρη την ΕΕ να προσφέρουν στη Βρετανία τον απαραίτητο χρόνο για την επανεξέταση του Brexit και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αφορά το μέλλον πάρα πολλών ανθρώπων» υπενθυμίζουν, ολοκληρώνοντας την επιστολή τους.