Δεν ήταν μόνο ένα το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, ήταν πολλά σαν κι αυτό που καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς και πετούσαν πάνω από 40 χώρες. Αυτό ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη, δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης που είχαν καταστρώσει οι Κινέζοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλλεξαν αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 και άλλες πηγές, το Πεκίνο παρακολουθούσε με αυτόν τον τρόπο 40 χώρες σε πέντε ηπείρους, ανάμεσά τους την Ιαπωνία, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Το Σάββατο, ένα αμερικανικό μαχητικό F-22 κατέρριψε το κινεζικό μπαλόνι στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
Ενας αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι οι εικόνες υψηλής ανάλυσης που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των πτήσεων των U-2 αποκάλυψαν ότι το μπαλόνι ήταν ικανό για επιχειρήσεις κατασκοπείας σημάτων πολύ πέρα από τις δυνατότητες ενός μετεωρολογικού μπαλονιού, διαθέτοντας «πολλαπλές κεραίες που περιλαμβάνουν μια συστοιχία πιθανώς ικανή» για υποκλοπές επικοινωνιών.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις κατασκοπείας με μπαλόνια πραγματοποιούνται από τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που κατασκευάζεται από εταιρεία η οποία έχει άμεση σχέση με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
«Η εταιρεία διαφημίζει επίσης προϊόντα με αερόστατα στην ιστοσελίδα της και φιλοξενεί βίντεο από προηγούμενες πτήσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τον άλλων χωρών», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. «Αυτά τα μπαλόνια φαίνεται να έχουν παρόμοια μοτίβα πτήσης με αυτό που βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ».
Σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί πίεσαν αμυντικούς αξιωματούχους να απαντήσουν γιατί δεν κατέρριψαν το μπαλόνι όταν το εντόπισαν για πρώτη φορά στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, στις 28 Ιανουαρίου και το άφησαν να φτάσει στην άλλη άκρη των ΗΠΑ.
Μία από τις περιοχές που παρακολουθούσε το μπαλόνι ήταν αεροπορική βάση και σιλό πυρηνικών πυραύλων στη Μοντάνα.
Η γερουσιαστής Λίζα Μαρκάουσκι από την Αλάσκα δήλωσε «εξοργισμένη» στους αξιωματούχους του Πενταγώνου: «Η Αλάσκα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των ΗΠΑ. Σε ποιο σημείο θα πούμε ότι ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι που έρχεται από την Κίνα αποτελεί απειλή για την κυριαρχία μας; Θα έπρεπε να είναι τη στιγμή που περνάει το όριο. Και αυτό το όριο είναι η Αλάσκα».
Ο υποστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, ανώτερος αξιωματικός στο Γενικό Επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, απάντησε ότι σωστά έπραξαν με προσοχή διότι, «μόλις ρίξεις μια βολή, δεν μπορείς να την πάρεις πίσω».
Ο ίδιος είπε ότι το μπαλόνι «δεν έδειξε να έχει εχθρική πρόθεση» και ότι μπόρεσαν να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για αυτό με το να μην αντιδράσουν αμέσως.
Ενας άλλος παράγοντας που επηρέασε την απόφαση του Πενταγώνου ήταν το πόσο εύκολα θα μπορούσε να ανακτηθεί μετά την κατάρριψή του. Το βάθος στα ανοικτά των ακτών των Αλεούτιων Νήσων, στην Αλάσκα, φθάνει τα έξι χλμ, και η θερμοκρασία των υδάτων τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα έκανε τρομερά δύσκολη την ανάκτησή του.
Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, δείχνουν ένα μεγάλο τμήμα του που ανασύρθηκε την Κυριακή. Όμως, το κυρίως τμήμα του έπεσε σε νερά βάθους περίπου 15 μέτρων και εξακολουθεί να αναζητείται. Στις έρευνες συμμετέχουν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ενός ωκεανογραφικού πλοίου που μπορεί να χαρτογραφήσει τον βυθό και μη επανδρωμένων υποβρύχιων σκαφών.
Οπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, το FBI έχει στείλει κι αυτό δικές του ομάδες με δύτες, αλλά έχει ανακτήσει ελάχιστα στοιχεία που βρίσκονταν στην επιφάνεια του ωκεανού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του και πρόσθεσε ότι το υλικό, το οποίο μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του FBI στο Κουάντικο, περιελάμβανε κάποια καλώδια και «μια πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρονικών».
«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ποια ήταν η πρόθεσή τους και πώς λειτουργεί η συσκευή», είπε ο ίδιος. Οι ομάδες συνεχίζουν την αναζήτηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μετέφερε το μπαλόνι.
Αξιωματούχοι του FBI είπαν ότι τα συντρίμμια σκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση και πολλά από αυτά βρίσκονται στον βυθό του Ατλαντικού. Η ανάκτηση του υλικού και η μεταφορά του στο εργαστήριο μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο τους.
Σύμφωνα με την Post, ο Τσάρλι Μουρ, πρώην πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό εναέριας επιτήρησης, εκτιμά ότι οι Κινέζοι «ενδιαφέρονται να συλλέγουν εκπομπές ή σήματα που προέρχονται από διάφορα συστήματα», τα οποία μπορούν να αναλυθούν για ευπάθειες. «Θα αποσυναρμολογούσαν αυτά τα σήματα και θα έψαχναν για τρωτά σημεία ή τρόπους να τα εκμεταλλευτούν σε πιο μόνιμη βάση», δήλωσε ο Μουρ, ο οποίος τώρα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ. «Το ζητούμενο είναι η εικόνα των δυνατοτήτων των ραντάρ, των οπλικών συστημάτων και των επικοινωνιών μας και των δυνατοτήτων των συμμάχων μας».