Τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Λιγνάδη και του καταιγισμού αποκαλύψεων στο πλαίσιο του ελληνικού #ΜeToo στον χώρο του θεάτρου και όχι μόνο, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, τόνισε η κυρία Πελώνη και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες και θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη για όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα και ειδικά το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.
«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί», τόνισε αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι «η έκρηξη του me too στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή’ που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».
«Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».
»Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», είπε η κυρία Πελώνη, διευκρινίζοντας ότι τις εν λόγω πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξάρχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου.
«Γιατί –όπως υπογράμμισε- ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
«Ατυχής η δήλωση Μενδώνη»
Κατά τα άλλα, η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση Μενδώνη ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, καθώς όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Εσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη, η οποία «είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού».
Παρ’ όλα αυτά, οι φωνές και η κριτική για την υπουργό Πολιτισμό δεν λένε να κοπάσουν. Ακόμα και μέσα από την κυβερνητική παράταξη. Χαρακτηριστικό ότι ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν νοείται πολιτικός να λέει ότι εξαπατήθηκε». Λίγο νωρίτερα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ είχε ζητήσει την παραίτηση της υπουργού. «Δεν είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων».
- Διαβάστε: Ρωμανός: Το ΣΕΗ«αριστεροκρατείται»
Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, είχε παραδεχτεί ότι η επιλογή του κ. Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αποδείχτηκε λάθος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο υπουργείο Πολιτισμού.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη, η οποία και έκανε λανθασμένη επιλογή με τον κ. Λιγνάδη αρχικά και έπειτα έκανε ατυχείς δηλώσεις. Ο δε κ. Σκέρτσος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, ενώ η κυρία Μενδώνη αρχικά είχε πει ότι δεν είχε ζητηθεί.
Είναι σαφές ότι το πολιτικό παιχνίδι διεξάγεται πλέον σε δύο γήπεδα. Το πρώτο είναι το θέμα της κυρίας Μενδώνη. Το δεύτερο είναι οι ανοίκειες επιθέσεις που εξαπολύει το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Εξ ου και τα όσα είπε ο κ. Σκέρτσος στην ίδια συνέντευξη:
«Οταν εξαπολύονται κατηγορίες, συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση, περί συμμετοχής του Πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος. Και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Και να καθήσουν να κάνουν μια πολύ πιο σοβαρή κριτική. Πολιτική κριτική ναι, να γίνει ως προς μια λανθασμένη επιλογή η οποία έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η οποία βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ολα τα υπόλοιπα δεν συνιστούν πολιτική κριτική ούτε σοβαρή αντιπολίτευση».